bok

ABC och alla de andra gökarna

Anna Höglund

Författare

Anna Höglund

Illustratör

Beskrivning

2012-08-01
Svenska
3-6

Författare

Anna Höglund

Illustratör

Anna Höglund

En ABC-bok med verkligt lekfulla och busiga bokstäver och bilder som sätter fart på hjärnan och synapserna.

"När man lär sig läsa bygger man om sin hjärna radikalt och sånt tar tid", har hjärnforskaren Martin Ingvar sagt.

Barn är olika, och var och en hittar sitt eget sätt att knäcka koden till läsandet och skrivandet. Det finns inte heller en väg dit utan många! Men ett av de bästa sätten är att lära känna bokstäverna, då blir det lättare och lättare att koppla ihop språkljud och bokstav. Den som övar mycket på hur bokstäver låter hjälper samtidigt hjärnans nervceller att koppla ihop sig så att ljuden och bokstäverna börjar samarbeta .

Anna Höglund, själv fembarnsmamma, har skapat just det överraskande och annorlunda alfabet som gör det extra roligt att läsa och öva på alfabetet. ABC och alla de andra gökarna piggar upp läsarna avsevärt och hittar på en massa roliga och annorlunda saker som man aldrig tidigare sett i en ABC-bok.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

3-6

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Publiceringsdatum

2012-08-01

Läsordning

0

Produktion

Papper

Matt/Silk bestruket

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789129684131

Antal Sidor

32

Ryggbredd (mm)

8

Höjd (mm)

275

Vikt (kg)

0.37

Bredd (mm)

235

Recensioner

”Det är mycket roande och anspråkslöst och supergenomtänkt på en och samma gång.” / Eva Wahlström, Borås Tidning

"Bilderna är finurliga utsnitt av städer, landet, natur och djur där måleriet går in i collaget och skapar spännande bildrum att gå in i. Det är mycket roande och anspråkslöst och supergenomtänkt på en och samma gång."Eva Wahlström, Borås Tidning

”så kul och inspirerande att den borde finnas i alla skolor”

"Vad kan väl passa bättre vid skolstarten än att starta med en Abc-bok! Anna Höglunds nya bilderbok är så kul och inspirerande att den borde finnas i alla skolor. /.../ Där finns inga pedagogiska pekpinnar utan bara lustfylld glädje och lekfullhet. Hela hennes tidigare produktion utmärks också av samma konstnärliga egenart." Ingeborg Ahlander, Nerikes Allehanda

 

Vad säger ett russin?

Om boken

En fin pek-bilderbok med ljudhärmande text som är rolig att läsa högt för små barn.

Några exempel ur boken:
Vad säger solen?
Äntligen morgon!
Vad säger stenen? Plask!
Vad säger foten? Stamp-stamp
Vad säger motorcykeln? Wröööööm

Massor med Höglundsk personlighet. Bilder i milda, lite dova färger.

Anna Höglund, Anna Höglund

Vad säger ett russin?

 

Månen blev rädd

Om boken

Läs denna överjordiskt vackra allegori!
Månen kände att ingenting var roligt längre. Han var rädd. På natten ville han gråta, men kunde inte.

Solen sa att det fanns en plats långt borta där stjärnor kunde lära andra att gråta. Månen gick i dagar och nätter, för han ville dit.
Stjärnorna såg konstiga ut. En hade ett sår, en var trasig och en hade bara ett öga. De lyste men ganska svagt. Månen frågade om de kunde lära honom att gråta. En stjärna sa att de kunde försöka. Men månen måste själv vilja.
Det ville månen. En lång stund satt de tillsammans. Då såg han ett djupt mörker nedanför. Han kunde inte lysa upp där och han vågade inte gå dit. Stjärnan sa: "Det är inte farligt att vara rädd." Och de gick mot det mörka. Nu grät han. Det gjorde inget att han var rädd. Det blev varmt och tungt inne i månen och han såg att han lyste, inte starkt, men han kunde. Och månen gick över himlarna och han var glad och ledsen på samma gång. Det var skönt.

Oerhört sällan kommer en bilderbokstext med en djupare lyster, en sådan text som ger oss känslan att allt förändrats med läsningen. Så är det med Joar Tibergs vackra, kristallklara berättelse. Han gör det obegripliga enkelt och det är lätt att identifiera sig med månen. Redan små barn kan förnimma det namnlösa mörker vi alla har inom oss. Men barn som känner mörkret inom sig kan inte berätta om det, för de har inga ord att beskriva det med.
Månen blev rädd visar att i mörkret, i rädslan, finns också tröst, ibland oväntad. Joar Tibergs svindlande vackra skildring ger den insikten.
Anna Höglunds poetiska bilder möter där texten lämnar över. Med skimrande ljusa och mörka dagrar, återger hon månens känslostämningar så att han blir den lilla personen som håller barnen i handen under färden.

Månen blev rädd nominerades till Slangbellan 2010.

Joar Tiberg, Anna Höglund

Månen blev rädd

Amos och Soma

Om boken

Kan apor bli kära? Ja, så är det. Tycker apor om att lyssna på sagor? Ja, så är det också.
De älskar att höra de gamla sagorna och allra mest tycker de om sagan om Amos och Soma, den vackraste sagan i världen.

Den handlar inte om skatter, sjörövare eller dinosaurier utan om den stora, stora kärleken, och om hur roligt det är att ge, och om lusten att göra den man älskar glad. Om att sätta en fantastisk plan i verket men plötsligt - och oförutsett - tvingas möta den största av faror och bli tillfångatagen.
Amos vill ge Soma ett ljuvligt härligt äpple. I sagorna sägs det att sådana ska växa långt bortom de höga bergen. Amos ger sig av på en farlig vandring för att leta efter äpplena. Han hittar de fina äppelträden men just när han ska plocka Somas äpple fångas han av en hemsk och elak man, som sätter honom i en bur.
Soma har samtidigt en hemsk mardröm. Hon ser i drömmen att Amos är i fara och vet att hon måste ge sig av för att hjälpa honom. Hon lyckas rädda Amos med hjälp av all den kloka list hon kan uppbåda.
Till slut är Amos och Soma tillsammans igen och kan njuta av äpplet. Nu smakar det bättre än i sagorna för det smakar också av frihetens sötma.

Amos och Soma - Sagan om den stora kärleken, är en berättelse i sann Augustpris-klass, lika himmelskt romantisk, som andlöst spännande. Den är skapad av Ulf Stark och Anna Höglund som tidigare skapat bilderböcker som Jaguaren, Kan du vissla Johanna? och Min syster är en ängel. Böcker som, i tur och ordning, belönats med Nils Holgersson- och Elsa Beskow-plaketterna, de prestigefyllda Deutscher Jugendliteraturpreis respektive Augustpriset.

Ulf Stark, Anna Höglund

Amos och Soma

Relaterat