Beskrivning
Det är långrast och Myran och Henny jobbar med sin nya snigelvärld bakom gympasalen. Arvid har varit där och spionerat och Felicia har gått förbi tre gånger. Tredje gången frågade hon kanske
- Får jag vara med?
I så fall hörde inte Myran. Om man inte hör att någon frågar är man inte taskig. Men om man hör och ändå säger nej, då är man det. Taskig alltså.
Myran heter egentligen Morgan Andersson, men det är det bara tandläkaren och okända personer som säger. Alla andra säger Myran. Till och med fröken i skolan. Myran är sex år och går i förskoleklass. I klassen går också Melker som tycker att allt är äckligt, Eva som bara gillar vit mat och så Myrans bästis Henny såklart. Oftast är Myran glad, men det är jobbigt när Henny leker med Felicia i klassen. Då är det tur att Diego har flyttat in i lägenheten ovanpå. Han är sju år och säger att Myran visst kan få en egen katt, fast mamma är allergisk. Myran är också allergisk, fast inte mot katter utan mot bråk. Särskilt när mamma och pappa bråkar på engelska för att Myran inte ska förstå att de kanske vill skiljas.
En charmig berättelse om små och stora händelser i en sexårings liv. Emma Adbåges bilder passar på pricken till Linn Gottfridssons roliga men samtidigt allvarliga historia om Myran och hans familj.
Detaljer
Bokinformation
Åldersgrupp
6-9
Originalspråk
Svenska
Språk
Svenska
Publiceringsdatum
2016-01-13
Produktion
Papper
Munken Print
Miljömärkning
Ja
CE-märkning
Nej
Tryckeri/Producent
Livonia Print Ltd
Hållbarhet
Recensioner
bokhora.se
”Ja, mycket fin bok, jag var verkligen förtjust och dessutom så glad åt att sonen tyckte riktigt bra om detta. Vi var ofta förväntansfulla vid läggdags och ivriga att få veta mer om Myran.”
korlingsord.se
”Jag både skrattar och gråter då jag läser. Illustrationerna är spännande. Jag fortsätter att läsa.”
www.bt.se
”Lättläst och roande om vardagslivet”
"Just skildringen av relationerna är också Gottfridssons styrka. /.../ På det hela taget är En myras liv är en fin vardagshistoria med plats för stora känslor."Jonna Fries
”En charmig högläsningsbok, skriven med exakt tonträff.” /Ingalill Mosander, Aftonbladet
www.barnboksprat.se
”Rekommenderar den här boken varmt för barn mellan 6 år och uppåt.”
"Den har ett allvarligt tema som grund men är roligt berättad på ett rappt och underfundigt sätt som jag och sonen fann mycket tilltalande. Här får man verkligen befinna sig i leken, i fantasin och följa en sexårings funderingar kring vuxenvärlden."
bokluslund.blogspot.se
”Detta blir finfin högläsning i förskoleklassen eller hemma för sina fem, sex eller sjuåringar.”
annettett.wordpress.com
”Det här är så härligt! Lek och fantasi blandas med allvarliga funderingar. Det är en mycket bra berättelse som passar för 6-8-åringar.”
prickigapaula.blogspot.se
”En Myras liv är en berättelse att tycka så mycket om. Barnen i denna bok så fina barn, Myran, Henny och Diego.”
”Det här är en så himla mysig, rolig och fantasifull bok.” /Magnus Utvik, SVT Gomorron Sverige
"Den är så fint skriven /.../ Hon har verkligen fångat den här stämningen och kommit rakt in i fantasivärlden och de associationer som barn har, och med de här fantastiska illustrationerna till."
”… en alltigenom uppslukande historia ur ett övertygande sexårsperspektiv.” /GP
"Detta är realism av bästa slag, inte för att det handlar om svåra saker, för det gör det inte uteslutande, utan för att allt skildras så nära, äkta och verkligt att man faktiskt känner sig som Myran när man läser. /.../Det här är en bok som fungerar både som egenläsning och högläsning, beroende på hur långt man hunnit i sin lästeknik, en alltigenom uppslukande historia ur ett övertygande sexårsperspektiv."Stina Nylén
Nyheter
De är nominerade till årets plakettpriser
Nomineringarna till Svensk biblioteksförenings litterära barn- och ungdomspriser har tillkännagivits. Bland de nominerade titlarna finns Alla äter alla av Aron Landahl och En vän till tant Irene av Ellen Svedjeland och Elin Johansson med illustrationer av Emma Adbåge.
Välkänd känsla får äntligen ett namn
Ingen kan som Emma och Lisen Adbåge skildra starka känslostormar, dumma bråk men också känslan i att få landa i en mjuk famn när ilskan lagt sig. Äppelkänslan har de haft i sig sedan barnsben, en slags kombination av saknad och stark kärlek.
I ateljén med: Emma AdBåge
Vi har hälsat på hos en av våra mest älskade och uppmärksammade bilderbokskonstnärer. Sedan debuten 2001 har Emma AdBåge illustrerat en rad böcker, såväl egna som andra författares texter. Hon är flerfaldigt prisbelönt, och har bland annat tilldelats Augustpriset för Gropen (2018). Senast har hon gjort bilderna till Lisen Adbåges bok Äppelkänslan.