bok

Om hundra dagar ska jag dö så satans vackert ...

Johanna Nilsson

Författare

Beskrivning

2016-08-12
Svenska
unga vuxna

Författare

Johanna Nilsson

Formgivare omslag

Sara R. Acedo

Du kan kalla mig Ikaros. Det här är mitt avskedsbrev till världen. Om hundra dagar ska jag nämligen dö så satans vackert att du kommer att vilja hänga med.
Jag finns. Idag och i nittionio dagar till.
Nedräkningen har börjat.

Sju personer får mejlet från den som kallar sig Ikaros. I mejlet finns lösenord till en blogg som ständigt räknar ner för om exakt hundra dagar tänker Ikaros ta sitt liv.

Två av dem som får Ikaros mejl är Emil och Karim. Emil blir som besatt. Vem är Ikaros? Och vilka är de andra som fått tillgång till bloggen? Emil måste hitta de andra och rädda Ikaros.
Även Karim drabbas av Ikaros mejl, men på ett helt annat sätt. Karim vill ta Ikaros hand. Han vill också flyga.

Den mångfaldigt prisbelönta författaren Johanna Nilsson är tillbaka med en drabbande berättelse om ensamhet och identitet. Hur navigerar man i en värld som så mycket handlas om att synas? Hur ska vi förhålla oss till varandra? Och vad är priset man får betala om man tillhör de osynliga?

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

unga vuxna

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Publiceringsdatum

2016-08-12

Läsordning

0

Produktion

Papper

Munken Print

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

ScandBook AB

Produktdetaljer

ISBN

9789129699197

Antal Sidor

255

Ryggbredd (mm)

19

Höjd (mm)

200

Vikt (kg)

0.358

Bredd (mm)

140

Hållbarhet

Recensioner

www.bt.se

”Johanna Nilsson tecknar en mycket levande bild av dagens svenska samhälle i sin nya ungdomsroman.”

"Samtidigt som Johanna Nilsson (f 1973) skriver respektfullt och initierat om dödslängtan, ger hon nämligen en ambitiös psykologisk förklaring till hur en sådan farlig dröm kan uppstå, samt gestaltar på ett övertygande sätt vägar som leder bort från mörker och självdestruktivitet."

”I Om hundra dagar ska jag dö… ges en mycket skarp och allsidig bild av unga människors livsvillkor.” /Smålandsposten

 

Jag överger mig aldrig

Om boken

Lykke kan inte sova. I stället svischar hon runt Uppsala nätterna igenom på sina inlines, försöker överleva timme för timme. Försöker överleva utan Charlie. Ibland besöker hon hans grav på Gamla kyrkogården, ibland drar hon bara runt planlöst, utan mening eller mål.
En ångestnatt möter hon Sami. Han står och gråter i en vattenpöl i Engelska parken och det är kärlek vid första ögonkastet. Kan han vara den hon väntat på, den som ska göra smärtan och saknaden uthärdlig? Men Sami har egna problem att fightas med, egna strider att utkämpa. Ska han våga gå emot familjens krav och göra det han själv önskar med sitt liv? Och är en trasslig kärlekshistoria det han behöver just nu?Lykke och Sami dras till varandra, men för henne är det ständigt höga toppar och djupa dalar, allt eller inget, himmel eller helvete. Klarar han av att följa med på den resan?Johanna Nilsson har flera gånger nominerats till Augustpriset och hon beskriver tonårens starka känslostormar som ingen annan. Hon väjer inte för något utan närmar sig svåra och tunga ämnen på ett mjukt men samtidigt kompromisslöst sätt och ingen läsare lämnas oberörd.

Johanna Nilsson

Jag överger mig aldrig

Relaterat

Runaway Kid

Om boken

”Jag kallar mig Kid och jag drömmer om att rymma. Det finns egentligen bara en sak jag kommer att sakna. Grannens katt.” Så börjar Runaway Kid story. Kids hemliga dagbok. Det är rörigt i Kids liv och kaos i hennes huvud. Hennes enda egentliga trygghet är katten Mjau Mjau. Det finns saker de inte pratar om i familjen. Mamman till exempel. När ett skämt går överstyr och hon enligt sin pappa och bror drar skam över familjen blir Kid jourhemsplacerad.
Samtida och lättillgängligt om lojalitet, identitet och att stå upp för sig själv. En verklighetsbaserad berättelse med övernaturliga inslag.Svartvita illustrationer av Tone Lindholm."Petrus Dahlin berättar om konflikter och osäkerhet på ett avväpnande enkelt och ändå ingående sätt. Hans vardagliga språk är träffsäkert och autentiskt. Tone Lindholms avskalade, rena bilder förstärker och tydliggör känslorna i berättelsen." BTJ om Runaway KidPressröster om tidigare böcker:"Serietidningsestetiken i de svartvita bilderna visualiserar skickligt berättelsens innehåll. /.../ Det här är en inkännande, spännande och smått humoristisk berättelse på ett språk som flyter fint och är lättillgängligt.” BTJ om Den osynlige”Poetisk, grym, hård, mystisk, rolig, realistisk, overklig, sparsmakad. /.../ "Tidlös och ändå så rätt i tiden. Svart. Humoristisk. Varm. hård. Gripande. Frustrerande ... Ni fattar, den griper tag." Johan Anderblad, Nyhetsmorgon om Min nya vän Håken"Beskrivningarna är enkla, men målande. Replikerna är ofta korta, men laddade och vassa. Här finns mycket spänning och mörker, men också en del humor." Borås Tidning om Min nya vän Håken

Petrus Dahlin, Tone Lindholm

Runaway Kid

Banjo Baby

Om boken

Sasha vände sig mot mig och stirrade mig djupt in i ögonen. Som om hon försökte se igenom min själ.
– Men Mörten, det GÅR inte att bry sig om vad andra tycker. Dessutom finns det en massa kända och lyckade människor som har Tourettes.– Va? Vilka då? frågade jag skeptiskt.Sasha knappade på sin telefon i några sekunder innan hon skrek:– Mozart! Mozart hade Tourettes!– Va? Hade Mozart Tourettes? Pratar du alltså om ... om Wolfgang Amadeus Mozart?– Nej, jag pratar om Gösta Marmeladus Mozart, hans bror. Såklart jag menar Wolfgang! Lyssna här: ”Det finns tecken på att Mozart hade Tourettes syndrom. Människor i hans närhet har beskrivit att han ofta gjorde grimaser eller fick ansiktsryckningar, rörde händer och fötter på ett ofrivilligt, upprepat sätt och plötsligt kunde låta som en katt. Dessa beteenden har vissa forskare tolkat som motoriska och vokala tics, vilket är typiskt för Tourettes syndrom.”– Va? Lät han som en katt? Det är ju precis som jag! sa jag och mjauade så verklighetstroget att en av kaninerna plötsligt skuttade iväg in i en liten träkoja.Märta, eller Mörten som hon kallas, älskar att spela banjo och har startat en videokanal som heter Banjo Baby. En dag får hon ett meddelande från en tjej som heter Alma de Palma, som också spelar banjo och som har sett Mörtens videor. De börjar skriva till varandra och blir snabbt väldigt nära, de pratar om allt – eller nästan allt. För hur berättar för någon man gillar att man har Tourettes syndrom och plötsligt kan börja stampa med foten eller jama som en katt? Jenny Jägerfeld är tillbaka med en fristående uppföljare till bok- och filmsuccén Comedy Queen och äntligen får vi lära känna Sashas underbara bästis Märta lite bättre. Med sin säregna blandning av humor och svärta berättar Jenny Jägerfeld om kärlek och vänskap – men också om de knepiga och ibland ganska pinsamma situationer man kan hamna i när man inte alltid beter sig som förväntat.

Jenny Jägerfeld

Banjo Baby

Nyheter

Efterlängtad roman om sorg och frihetslängtan

Lykke försöker åka inlines från sorgen. Sami måste välja mellan familjen och friheten. Och 86-åriga änklingen Hjalmar saknar en familj, ett sammanhang. Kan de läka varandra? Den flerfaldigt Augustnominerade författaren Johanna Nilsson skriver om viktiga ämnen på ett uppslukande och varsamt sätt.

Roman om att vara född i en kropp med fel kön

Augustprisnominerade Johanna Nilsson är tillbaka med en ungdomsroman som inte väjer för livets svåra ämnen.

Johanna Nilsson får Borlänge kommuns kulturpris 2017

Författaren får priset för att ”hon har inspirerat oerhört många barn och unga till både läsning och att själva skriva”.

Johanna Nilsson nominerad till Augustpriset

Idag har årets nomineringar till Augustpriset tillkännagivits. Johanna Nilsson är nominerad i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok 2017 för sin bok För att väcka hon som drömmer.