Om vikten av förebilder
Illustration av:
Åsa GillandPublicerad:
2022-09-12Superhjälteprinsessan är en peppig hyllning till att upptäcka nya superhjältar, prinsessor och förebilder. En berättelse om att få vara precis den man är och den man vill vara, oavsett ursprung.
När Thandi blir bjuden på maskerad av en klasskompis vet hon först inte alls vem hon ska klä ut sig till. Kan hon verkligen vara Pippi, Ironman eller Elsa i Frost? Hon ser ju inte alls ut som dem! Men mamma säger att det är klart att hon kan. Hon kan klä ut sig till vilken prinsessa eller superhjälte hon vill! Eller ännu bättre: hon kan vara en helt ny superhjälteprinsessa, Super T! Silverstövlar, regnbågstajts, glittrande mantel – nu kör vi!
Bakom texten står Emily Joof som bland annat skrivit den uppmärksammade bilderboken Det djupa blå (2021). Hon är även författare till ett flertal barnböcker med fokus på inkludering och mångfald.
– Idén till boken föddes som de flesta av mina andra böcker, genom att observera barn omkring mig men också reflektera över min egen barndom. Jag har sett min son dansa i sin wonder woman-outfit, eller min dotter och hennes bästa vän göra volter i full spiderman-utstyrsel, komplett med diadem och Black panther-handskar. Det fick mig att fundera över hur man kan uppmuntra barn att utforska hela spektrat, säger Emily Joof och tillägger:
– Branschen i sig är förvirrande, är Elsa från Frost en superhjälte? Hon framställs som en prinsessa, men hon har onekligen superkrafter. Om inte hon är en superhjälte, vem är då en hjälte? Den här boken försöker besvara frågan. Det är någon som är modig, snäll, smart och som står upp för andra – det är en superhjälteprinsessa!
De lekfulla och färgsprakande bilderna är skapade av Åsa Gilland, svensk illustratör bosatt i Indonesien.
– Jag ville försöka spegla värmen i Emilys berättelse, både genom förhållandet mellan mamman och dottern men även i färgval och omgivningar, säger hon.
Relaterade artiklar