Uppslukande läsning om vem som äter vem

Illustration av:

Aron Landahl

Publicerad:

2023-05-29

En blodfylld mygga är ett lätt byte för trollsländan, som en padda får syn på som … Ja, resten går att läsa i Aron Landahls fantastiska bilderbok Alla äter alla, där varje uppslag gör ett spännande nedslag i fakta och kuriosa om hur näringskedjan funkar rent konkret.

I naturen går ingen säker. Där finns insekter och fåglar, fiskar och rävar. Alla vill de ha mat, men alla riskerar också att bli någon annans måltid. En efter en äter djuren upp varandra och bygger tillsammans en näringskedja som blir allt längre och längre.

Alla äter alla är en extraordinär naturbok i stort liggande format, där varje uppslag berättar en historia om ett vackert och våldsamt, hungrigt djur. Läsningen garanterar skräckblandad förtjusning, för stora och små. Omslaget har ett hål till titelsidan där man ser bladet med titeln på – lite som Tove Janssons ikoniska Hur gick det sen?.

– En gång när jag gick omkring vid Sparbankseken utanför Uppsala hörde jag ett konstigt prassel. Bland torra fjolårslöv fick jag syn på en ödla som stod helt stilla och tyst. Den hade nyss ätit en stor spindel, och alla åtta ben stack ut ur mungiporna på ett lustigt sätt. Benen rörde sig fortfarande sakta och fick löven att prassla runt omkring den. Jag tänkte på hur ödlan, trots att den själv var så kamouflerad och tyst, skulle bli avslöjad av prasslet och uppäten av en fågel.

På den vägen började Aron Landahl laborera i huvudet med olika näringskedjor. Han ville få till en bok med kedja som rörde sig genom smått och stort, vatten, land och luft.

– Det skulle vara en näringskedja som kan hända på riktigt, men den behövde inte vara vanlig. För att hitta olika möjliga djursekvenser fick jag hjälp av biologer jag känner. Även om boken handlar om liv och död så är avsikten inte att den ska kännas läskig. Alla vi som äter är ju en del av näringskedjor. Tänker man på alla organismer som i tusen miljoner år byggt upp näringskedjorna som lett fram till oss idag är de ju hisnande långa.

I arbetet med Alla äter alla har Aron Landahl målat många bakgrunder med olika naturtyper. Utgångspunkten är väl en blandning av fakta och fantasi.

–  Jag ville få fram dramatiken i kampen mellan djuren, och därför blir det ibland att de frångår gravitationens lagar och anatomiska begränsningar. Djuren är på ett sätt verklighetstroget målade, men beter sig som att de är med i en tecknad film. Bilderna är detaljerade och jag tycker att uppmärksamma betraktare ska belönas, därför är det roligt att det finns saker att upptäcka. Kollar man noga så är det faktiskt tre djur på varje sida. Dels djuren som kämpar, dels skymtar det djur som komma skall på nästa uppslag. 

Relaterat

Alla äter alla

Om boken

I naturen går ingen säker. Där finns insekter och fåglar, fiskar och rävar. Alla vill de ha mat, men alla riskerar också att bli någon annans måltid. En efter en äter djuren upp varandra och bygger tillsammans en näringskedja som blir allt längre och längre.
En extraordinär naturbok i stort liggande format, där varje uppslag berättar en historia om ett vackert och våldsamt, hungrigt djur. Läsningen garanterar skräckblandad förtjusning, för stora och små.Aron Landahl är född 1984 och bosatt i Uppsala. Han är illustratör, musiker och sjuksköterska. Han debuterade med mysrysaren Dropp dropp (2019) och har sedan dess illustrerat flera böcker med texter av Barbro Lindgren.

Aron Landahl, Aron Landahl

Alla äter alla

Relaterade artiklar

Aron Landahl tilldelas Elsa Beskow-plaketten

"Boken är en förskräckligt ljuvlig kretsloppsberättelse om naturens skönhet och grymhet som barnen gärna läser om och om igen", skriver juryn i sin motivering.