Smart och nyskapande om svenska däggdjur
Foto av :
Magnus Liam KarlssonPublicerad:
2021-03-17Efter succén med Svenska fåglar kommer nu Svenska däggdjur – en lättöverskådlig faktabok om djur som du känner igen, avbildade som du aldrig sett dom förut. Bakom boken ligger folkbildaren Martin Emtenäs och illustratören Jonas Källberg.
Förra året gjorde Martin Emtenäs och Jonas Källberg succé med den nyskapande boken Svenska fåglar, där barns kärlek till Pokémons korsades med smart pedagogik och vetenskaplig förankring.
Nu kommer nästa del i serien. Svenska däggdjur – jämför och lär känna 46 arter är en modern faktabok med snygga illustrationer, många symboler och tydlig grafik. Boken går igenom alla däggdjursfamiljer i Sverige. Lär känna grävlingen, uttern och älgen. Hur ser dom ut, vilka är de släkt med, hur stora är dom i förhållande till varandra – och vad äter dom?
Martin Emtenäs, känd från TV-programmen Mitt i naturen och Det stora fågeläventyret, och illustratören och formgivaren Jonas Källberg tar dig med ut i vår natur, som är full av spännande djur att upptäcka och lära känna.
– En stor del av arbetet har handlat om att hitta formen, det ska vara mycket fakta utan att man känner sig översköljd, lite förenklat kan man säga att vi har stiliserat den biologiska verkligheten. Det gäller att kompromissa: vad är allra mest utmärkande för just det här djuret? Det viktigaste är att man förstår sammanhangen, säger Martin Emtenäs.
Tanken är att det ska se lätt ut, men duon varit oerhört noggranna i sin arbetsmetod och har lagt stor vikt vid att göra ett bra urval så att läsaren ska få en bra översiktsbild av däggdjuren i Sverige. Hur många däggdjur finns, vad är deras egenskaper och hur hör de ihop? Lite samma saker som när man samlar på Pokemonkort. Svenska däggdjur är också faktagranskad av flera experter på Sveriges däggdjur – som är ett oväntat outforskat område.
– Generellt har vi mer koll på fåglar än däggdjur. Det finns väldigt många djur som inte är särskilt ovanliga, men som man ändå sällan ser – som till exempel hermelinen, säger författaren.
Boken vänder sig till barn, men även vuxna läsare kommer att få en och annan aha-upplevelse. När projektet påbörjades beskrev Jonas Källberg sig som en person med åkomman ”nedsatt naturintresse”. Idag, med två naturböcker bakom sig, är han nästan botad.
– Det känns fortfarande smått surrealistiskt. Djur och natur har blivit en del av min vardag och det är inte utan en viss stolthet jag nuförtiden kan namnge fåglarna utanför vårt fönster för min tvååriga dotter.
Är det något djur som varit särskilt svårt att skildra?
– I vår förra bok illustrerade jag svenska fåglar, vilket känns tacksamt så här i efterhand då gemene man förmodligen inte var van att se dom avbildade på sådant sätt. Men den här gången så handlar det om djur som redan avbildats tusentals gånger tidigare. Hur många gånger har man inte sett en tecknad räv? Hur ska jag rita den för att inte bara återge den korrekt, utan samtidigt sätta min egen prägel på den? säger Jonas Källberg.
Har ni hittat något favoritdjur?
– Det känns lite som att peka ut sitt favoritbarn (om än ett ovanligt hårigt & gläfsande favoritbarn) men jag har nog ett extra gott öga till mårdhunden som nästan känns som hämtad ur en Disney-film med sitt lurvigt, tufsiga framträdande, säger Jonas Källberg.
Martin Emtenäs slår ett slag för hasselmusen, som har varit en favorit sedan han var liten.
– Den är ju himla fin med sin lurviga svans och stora ögon. Och så tröttnar jag aldrig på att se fjällräven. Den är fantastisk!
Sagt om boken:
”Svenska däggdjur passar lika bra för en 6-åring som en 12-åring – utmärkt när man behöver koncentrerad och lärorik fakta. Helhetsbetyg: 5.” BTJ
TIPS! Samtidigt med Svenska däggdjur släpps även en rolig pysselbok och ett strategiskt kortspel baserade på den förra faktaboken med samma namn: Svenska fåglar: pysselbok och Svenska fåglar: kortspelet.
Relaterat
Relaterade artiklar