Allt du inte visste att du ville veta om svenska grodor och kräldjur
Illustration av:
Jonas KällbergPublicerad:
2022-03-14Efter succéböckerna Svenska fåglar och Svenska däggdjur är folkbildaren Martin Emtenäs och illustratören Jonas Källberg tillbaka med en ny bok i faktaserien om djur som du känner igen, avbildade som du aldrig sett dom förut.
Lär känna lövgrodan, vattensnoken och skogsödlan. Hur ser de ut, hur stora är de och hur lever de? Svenska grod- och kräldjur är den tredje delen i serien med faktaböcker för barn från 6 år och uppåt. Att det blev en bok om just grodor och kräldjur den här gången var självklart.
– Grodor och salamandrar och ödlor och ormar, allt det har varit mina favoritdjur sen jag var liten. Framförallt salamandrarna! Dessutom har jag velat skriva en bok om dem i väldigt många år. Men märkligt nog var det Jonas som kom med förslaget. "Ska vi göra en bok om grodor nästa gång?", sa han. "Perfekt!", svarade jag. Snabbaste mötet någonsin, berättar Martin Emtenäs.
I böckerna kombineras Martins spännande faktatexter med Jonas lekfulla illustrationer, snygga symboler och överskådliga grafik, som hämtar inspiration från spelets värld. Informationen är otroligt lätt att ta till sig och funkar även för vuxna nybörjare. Att förmedla fakta på ett så överskådligt och lättillgängligt sätt är något som kräver ett stort arbete.
– Det roligaste är att få gå på djupet med varje djur och verkligen försöka lära känna varje art. Man måste veta mycket för att sedan kunna förenkla det utan att det blir fel. Eftersom nästan all fakta är omgjord till symboler är det viktigt att det verkligen blir rätt, säger Martin.
Illustratören Jonas Källberg säger att han sedan tidig ålder lidit av den självdiagnostiserade åkomman ”nedsatt naturintresse” men det är något som i och med arbetet med böckerna har börjat rättats till.
– Det absolut roligaste är kanske inte så mycket att rita djuren som att få stifta bekantskap med dom! Varje gång vi har påbörjat en ny bok så har det, för mig, varit som att kliva in i en helt ny värld, berättar Jonas.
I boken presenteras alla Sveriges grod- och kräldjur. De är alldeles lagom många för att man ska kunna lära sig allihop: åtta grodor, tre paddor och två salamandrar. Och så finns det tre ödlor och tre ormar.
Relaterade artiklar