bok

Skuggan i väggen

Kerstin Lundberg Hahn

Författare

Beskrivning

2012-06-18
Svenska
9-12

Författare

Kerstin Lundberg Hahn

"Vet du om att det är ett spökhus?" säger Claudia. "Det bodde en tjej där en gång som dog, och nu spökar hon. Hon blev mördad. Knuffad i älven. Drunknade. Och ingen vet vem som gjorde det!"

En gammal skröplig villa ligger lite för sig själv utanför en by i norr där solen lyser långt in på natten om sommaren. Hit flyttar Mikaela, eller Micke som hon kallas. Det är inte första gången hon tvingas bryta upp sin tillvaro men den här gången är det annorlunda, säger mamma. Hon har fått jobb på vårdhemmet i byn och skolan som Micke ska börja i är liten och mysig. Och först går det bra. Claudia och Stina verkar vilja bli vän med Micke på en gång. Men det är något som inte riktigt stämmer i klassen. Tjejerna har liksom ett annat sätt att vara och Micke känner sig ensam. Och så är det nåt med Wille, den stökiga killen. Varför är han så utanför?

Samtidigt som Micke försöker finna sin plats på det nya stället börjar det ske märkliga saker i huset de just flyttat in i. På väggen i hennes rum finns en stor fläck. Den ser ut som en skugga av en liten flicka och Micke kommer på sig själv med att börja prata med den. Plötsligt tänds taklampan mitt i natten. Gamla skolkataloger är framplockade. Knak och hasanden hörs överallt. Kan det verkligen vara flickan som en gång bodde i huset som spökar? Är det hon som är skuggan i väggen? Försöker hon säga Micke något? Micke hittar tråd efter tråd och börjar nysta upp en oändligt sorglig historia som aldrig fått ett riktigt slut. En historia som fortfarande påverkar flera människor i den lilla byn.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

9-12

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Publiceringsdatum

2012-06-18

Produktion

Produktdetaljer

ISBN

9789129684728

Recensioner

ielinashylla.wordpress.com

”Den här rekommenderas varmt! Mer mysrysligheter åt folket (egentligen i alla åldrar!)!”

”En riktigt spännande bok som innehåller mycket mer än bara spökmysteriet.” / Malin Backlund, Trelleborgs Allehanda

”Allt beskrivs så bra att det känns som att man är där!” / Valentin Unger, KP

"Det här var en ovanligt bra bok, men du bör inte läsa den på kvällen om du lätt blir rädd avspökhistorier! Boken är kul och spännande. Allt beskrivs så bra att det känns som att man är där!"Valentin Unger, KP

”Välskriven, spännande med en fin ton av allvar och djup.” /Anna Hällgren, Norran

"En rysare i norrländsk vardagsmiljö är Kerstin Lundberg Hahns Skuggan i väggen som passar alla från nio år och uppåt. Välskriven, spännande med en fin ton av allvar och djup." Anna Hällgren, Norran

 

Ingenmansland

Om boken

I samlingen Ingenmanslandfinns fem berättelser från en tänkt framtid. Det handlar om den förbjudna skogen där en häpnadsväckande upptäckt väntar, om naturens hämnd, om en älskad släkting som förvandlas till ett hologram, och mycket annat.
Boken består av en längre och fyra kortare berättelser. Vi rör oss i samma värld som i samlingen Tunnelbarnen, men möter här nya huvudpersoner i andra situationer och med nya dilemman. Natur på liv och död, ny teknik, vänskap och solidaritet med både människor, djur och natur är några av temana.Texterna är spännande och väcker samtidigt frågor om både nutid och framtid. Det finns mycket i dem att tänka på och prata om tillsammans.

Kerstin Lundberg Hahn

Ingenmansland

Relaterat

Runaway Kid

Om boken

”Jag kallar mig Kid och jag drömmer om att rymma. Det finns egentligen bara en sak jag kommer att sakna. Grannens katt.” Så börjar Runaway Kid story. Kids hemliga dagbok. Det är rörigt i Kids liv och kaos i hennes huvud. Hennes enda egentliga trygghet är katten Mjau Mjau. Det finns saker de inte pratar om i familjen. Mamman till exempel. När ett skämt går överstyr och hon enligt sin pappa och bror drar skam över familjen blir Kid jourhemsplacerad.
Samtida och lättillgängligt om lojalitet, identitet och att stå upp för sig själv. En verklighetsbaserad berättelse med övernaturliga inslag.Svartvita illustrationer av Tone Lindholm."Petrus Dahlin berättar om konflikter och osäkerhet på ett avväpnande enkelt och ändå ingående sätt. Hans vardagliga språk är träffsäkert och autentiskt. Tone Lindholms avskalade, rena bilder förstärker och tydliggör känslorna i berättelsen." BTJ om Runaway KidPressröster om tidigare böcker:"Serietidningsestetiken i de svartvita bilderna visualiserar skickligt berättelsens innehåll. /.../ Det här är en inkännande, spännande och smått humoristisk berättelse på ett språk som flyter fint och är lättillgängligt.” BTJ om Den osynlige”Poetisk, grym, hård, mystisk, rolig, realistisk, overklig, sparsmakad. /.../ "Tidlös och ändå så rätt i tiden. Svart. Humoristisk. Varm. hård. Gripande. Frustrerande ... Ni fattar, den griper tag." Johan Anderblad, Nyhetsmorgon om Min nya vän Håken"Beskrivningarna är enkla, men målande. Replikerna är ofta korta, men laddade och vassa. Här finns mycket spänning och mörker, men också en del humor." Borås Tidning om Min nya vän Håken

Petrus Dahlin, Tone Lindholm

Runaway Kid

Banjo Baby

Om boken

Sasha vände sig mot mig och stirrade mig djupt in i ögonen. Som om hon försökte se igenom min själ.
– Men Mörten, det GÅR inte att bry sig om vad andra tycker. Dessutom finns det en massa kända och lyckade människor som har Tourettes.– Va? Vilka då? frågade jag skeptiskt.Sasha knappade på sin telefon i några sekunder innan hon skrek:– Mozart! Mozart hade Tourettes!– Va? Hade Mozart Tourettes? Pratar du alltså om ... om Wolfgang Amadeus Mozart?– Nej, jag pratar om Gösta Marmeladus Mozart, hans bror. Såklart jag menar Wolfgang! Lyssna här: ”Det finns tecken på att Mozart hade Tourettes syndrom. Människor i hans närhet har beskrivit att han ofta gjorde grimaser eller fick ansiktsryckningar, rörde händer och fötter på ett ofrivilligt, upprepat sätt och plötsligt kunde låta som en katt. Dessa beteenden har vissa forskare tolkat som motoriska och vokala tics, vilket är typiskt för Tourettes syndrom.”– Va? Lät han som en katt? Det är ju precis som jag! sa jag och mjauade så verklighetstroget att en av kaninerna plötsligt skuttade iväg in i en liten träkoja.Märta, eller Mörten som hon kallas, älskar att spela banjo och har startat en videokanal som heter Banjo Baby. En dag får hon ett meddelande från en tjej som heter Alma de Palma, som också spelar banjo och som har sett Mörtens videor. De börjar skriva till varandra och blir snabbt väldigt nära, de pratar om allt – eller nästan allt. För hur berättar för någon man gillar att man har Tourettes syndrom och plötsligt kan börja stampa med foten eller jama som en katt? Jenny Jägerfeld är tillbaka med en fristående uppföljare till bok- och filmsuccén Comedy Queen och äntligen får vi lära känna Sashas underbara bästis Märta lite bättre. Med sin säregna blandning av humor och svärta berättar Jenny Jägerfeld om kärlek och vänskap – men också om de knepiga och ibland ganska pinsamma situationer man kan hamna i när man inte alltid beter sig som förväntat.

Jenny Jägerfeld

Banjo Baby

Nyheter

Naturthriller i grafisk roman-form

Naturen vill oss egentligen inget ont. Men om vi skadar den, då kommer den att slå tillbaka. Kerstin Lundberg Hahn och Elisabeth Widmarks grafiska roman Odjuren är en saga och en thriller, en berättelse om kärlek och om hämnd, förankrad i verklighet och fantasi. Det är läskigt, spännande och samtidigt stämningsfullt.

Kerstin Lundberg Hahn: Jag älskar äventyrets möjligheter!

Prisbelönta författaren Kerstin Lundberg Hahn är tillbaka med en ny bladvändartrilogi för bokslukarna. Tankeläsarna utspelar sig i ett lätt skruvat 1800-talsgruvsamhälle där verkligheten har fler dimensioner än man först anar.

William Spetz läser in Lyckokakan och Mandelhjärtat

Nu finns Kerstin Lundberg Hahns omtyckta böcker om Oscar och Bie inlästa som ljudböcker hos Storytel.

Kerstin Lundberg Hahn tilldelas Astrid Lindgren-priset 2019

Författaren Kerstin Lundberg Hahn får Astrid Lindgren-priset för förtjänstfullt författarskap inom barn- och ungdomslitteraturen.

”Pulsen ökar, vi ryser, håller andan”

Kerstin Lundberg Hahn skriver böcker som är fulla av spänning och humor och passar utmärkt för högläsning. Inspirationen hittar hon i de uppslukande läsupplevelser hon själv hade som barn.