bok

Johanna Westmans Barnmat

Från mos till att äta själv

Johanna Westman

Författare

Kenneth Andersson

Illustratör

Beskrivning

2015-09-03
Svenska

Författare

Johanna Westman

Illustratör

Kenneth Andersson

Formgivare omslag

Ebba Bonde

2007 kom Första och Andra Mosboken, och böckerna har sen dess frälst tiotusentals föräldrar och barn. Nu är det dags för en ny barnmatsbibel signerad Johanna Westman. De bästa och godaste recepten från Mosboken och Första Måltidsboken är samlade här.

Det finns frukost- och mellanmålstips: Välling, övernattningsgröt, drottningkompott, yoghurt med swirl och blåbärspannkakor, till exempel. Det finns grönsaker i alla former, och framför allt mosade och/eller plockvänliga. Recept på smakportioner på potatis, ärtor, majs, palsternacka och blomkål, rotselleri och grönkål och mycket mer.

Här hittar du också de allra godaste och enklaste tipsen för en mer lättpusslad vardag. Dinkelplättar, palsternackssoppa, italiensk fiskgryta, enplåtskyckling, ugnsrostad sötpotatis, fiskbullar med gräddig sås och burro pomodoro, bland mycket annat!

Detaljer

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Publiceringsdatum

2015-09-03

Produktion

Papper

Matt/Silk bestruket

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789129696745

Antal Sidor

173

Ryggbredd (mm)

17

Höjd (mm)

218

Vikt (kg)

0.598

Bredd (mm)

194

Format

Halvklot

 

Cookie rookie

Om boken

2003 kom Första Bakboken, en grundläggande, enkel bok om bakning för nybörjarna. Och nu kommer en reviderad, uppdaterad och uppsnyggad upplaga med stora kakor, småkakor, bullar och bröd. Klassikerna finns såklart med, men också nya recept, som whoopies, mums-mums och banankaka. Och lättbakade bröd, som nattjästa frallor, focaccia och filmjölkslimpa. Det finns också många tips och tricks, som jässkola, sockerkaksskola och kakdegsskola.

Recepten är oftast enkla, men det finns en del mer utmanande recept också. Boken vänder sig till unga bagare från ungefär tio år och uppåt.

Johanna Westman

Cookie rookie

Jag fixar middan!

Om boken

Jag fixar middan är en dröm jag har närt sedan länge och som är en del i allt jag gör - att få in barnen i köket. Med glädje och lust såklart, men kanske kan det börja med att man bestämmer att barn fixar middagen en dag i veckan.

Tänk er revolutionen. En dag i veckan är det barnen som lagar maten, i alla familjer i hela Sverige! Och varje gång de ställer sig vid grytorna så lär de sig något nytt. De lär sig experimentera med matvaror, att handla rätt, hantera råvaror på rätt sätt och att utforska sina smaksinnen. Dessutom lär de bli modigare och mer nyfikna, och få bättre självförtroende på kuppen.

Att kunna laga mat från grunden lär oss nämligen att uppskatta matens värde. Med riktiga kunskaper kan vi göra bättre val och bli mer kreativa. Matlagning är en oerhört stor och viktig del av livet, och att laga mat är ett sätt att visa omsorg, kärlek och uppmärksamhet. Det gör också att vi värnar om miljön, vår framtid och vår hälsa.

Jag fixar middan består av 52 recept - en dag i veckan året runt. Recepten är uppdelade efter säsong och mer än hälften av recepten är vegetariska eftersom det ingår i ett modernt miljötänk som känns relevant och viktigt i den tid vi lever i. Förutom rena recept finns det flera utbildande "skolor" för att ge mer trygghet i vid spisen. Hackskola, redskapsinformation, fiskskola och mycket annat.

Recepten är uppbyggda för ett mer effektivt och strukturerat sätt att laga mat. Man förbereder och preppar innan man sätter igång för att det ska bli mindre kaotiskt och för att göra det lättare för barnen att lyckas i köket.
/Johanna Westman

Johanna Westman

Jag fixar middan!

Första måltidsboken

Om boken

Johanna Westman är alla småbarnsföräldrars bästa vän i köket! Uppföljaren till Första och Andra Mosboken. När barnet ska gå från mos till riktig mat är detta den perfekta boken.

"Det är lätt att bli en matcurlande förälder. Man lagar älsklingsrätter, belönar med glass, faller för reklamkampanjer, korvtjatet, snabbmatskedjornas sluga tricks och sin egen trötthet. Väl inne i halvfabrikatsträsket är resan ur det en tung golgatavandring. När barnet för tredje gången ratat dina hemrullade köttbullar med uppmaningen 'Jag vill ha riktiga köttbullar' - det vill säga de frysta i storpack - ja, då är man inte så kaxig. Det bästa är att aldrig ge sig in i det där träsket. Att lägga en bra matgrund som bygger på riktiga råvaror är som att ge en omsorgsfull passning precis framför mål och göra sitt barn till en vinnare. Man gör inga mål utan är ett bra försvar (nyttig mat) och en trygg, stadig backlinje - och det är det som är din roll genom att servera det som ditt barn behöver. Livet är inte ett sprintlopp, det är en maratonlöpning, och maten måste vara därefter. Det betyder inte att du ska bli slav under nyttodieter eller bli en hälsokostfascist. Våra farföräldrar la upp en bra diet för sina barn utan att ens kunna stava till glykemiskt index. Sunt förnuft är ledordet."
/Johanna Westman - matcoach i vardagen

Ur boken, som innehåller frukost-, lunch-, mellanmåls- och middagsrecept: Blåbärspannkakor Smoothie Quesadillas med rotfruktsfyllning Pytt i panna Italienska bönbiffar Avokadodipp Nyponsoppa Scones Tekakor Thailändsk fisksoppa Fiskpinnar Laxburgare Pasta carbonara Wallenbergare Köttfärslimpa






Johanna Westman

Första måltidsboken

 

Stora ordboken för små tungor

Om boken

Med ord kan man rimma, ramsa och tramsa. Skoja, vrida och vända. Med ord kan nästan vad som helst hända. Orden är helt klart barnens bästa leksak. Men språket fyller också en livsviktig uppgift. Hur långt kommer den som inte kan uttrycka sig?

I Stora ordboken för små tungor är taxen Tungan, ciceron. Den snacksaliga Ordbajsaren och pigga papegojan Goja är hans assistenter, som sköter svåra ord och interaktivitet. De är välkända från tv-serien Tunggung, ett program om språket, i Bolibompa.

Vi följer med de tre karaktärerna på en resa genom alfabetet. Vi lär oss mer än 600 matnyttiga ord, som förklaras med enkla rimmade meningar. Tungan hittar även på nya, egna ord. För så är det, alla är medskapare av språket.
Med tydliga bilder, enkla förklaringar och fin interaktivitet är detta en lärorik ordbok och en sagolik källa till inspiration för barn att jobba och leka med språket.

Varje bokstav får två uppslag, tydliga och lättlästa.
Första uppslaget: En helsidesbild som introducerar bokstaven. Smakprov: "A är en användbar bokstav. Arg och artistisk, allvarlig och annorlunda."
På motstående sida alltid: Tungans tolv bästa ord, förklaring på rim plus bild. Smakprov: "Ansikte. Ingen annan har ett ansikte som mitt. Ingen annan har ett ansikte som ditt."

Andra uppslaget: Tungans "tokord", som hon bildar genom att sätta ihop två ord. Smakprov: "Apelsin + fin. Apelsinfin. Apelsinfint är allt som är orange till färgen. Som solen ibland när den går ner bakom bergen."
"Ordbajsarens krångelikrångelord", smakprov: "Arvegods. När min farfar blev gammal och dog, fick jag ärva hans bil och hans skog". De interaktiva uppgifterna, "Skoja med Goja", smakprov: "Vilket är ditt bästa ord på A? Vilket är ditt tokord på A? Vilket är ditt krångelikrångelord på A?"

Mikaela Périer, Kenneth Andersson

Stora ordboken för små tungor

Relaterat

Pippi Långstrumps kokbok

Om boken

Recept från berättelserna om Pippi Långstrump med finurliga texter av Pippi-älskaren och hela familjens favorit David Sundin!

Alla känner till Pippi Långstrump som flickan som kan lyfta en häst, har en kappsäck full med guldpengar och har seglat på de sju haven. Men har du tänkt på att hon också är en mästerkock? För det är hon faktiskt!

I historierna om Pippi, Tommy och Annika bakas, firas och bjuds det på mat, sötsaker och dryck av alla möjliga slag. Pippi bakar tårtor, bjuder på korv och steker pannkakor, och så vet hon vad som ingår i en rejäl sjörövarfrukost.

Det här har programledaren, författaren och Pippis största fan David Sundin tagit fasta på när han har valt ut det allra godaste från Pippis värld och satt samman till en kokbok som inte liknar någon annan. Smarriga recept av Johanna Westman och roliga tips och texter av David Sundin varvas med Pippi-citat och Ingrid Vang Nymans klassiska Pippi-bilder.

I Pippi Långstrumps kokbok välkomnas barn och vuxna att tillsammans laga godsaker och rätter från Pippis fantastiska värld. Och så får vi äntligen lära oss hur man gör sina egna krumelurpiller!

Med recept av Johanna Westman.
Rikt illustrerad med bilder av Ingrid Vang Nyman.

Astrid Lindgren, David Sundin, Ingrid Vang Nyman

Pippi Långstrumps kokbok

Jag fixar middan!

Om boken

Jag fixar middan är en dröm jag har närt sedan länge och som är en del i allt jag gör - att få in barnen i köket. Med glädje och lust såklart, men kanske kan det börja med att man bestämmer att barn fixar middagen en dag i veckan.

Tänk er revolutionen. En dag i veckan är det barnen som lagar maten, i alla familjer i hela Sverige! Och varje gång de ställer sig vid grytorna så lär de sig något nytt. De lär sig experimentera med matvaror, att handla rätt, hantera råvaror på rätt sätt och att utforska sina smaksinnen. Dessutom lär de bli modigare och mer nyfikna, och få bättre självförtroende på kuppen.

Att kunna laga mat från grunden lär oss nämligen att uppskatta matens värde. Med riktiga kunskaper kan vi göra bättre val och bli mer kreativa. Matlagning är en oerhört stor och viktig del av livet, och att laga mat är ett sätt att visa omsorg, kärlek och uppmärksamhet. Det gör också att vi värnar om miljön, vår framtid och vår hälsa.

Jag fixar middan består av 52 recept - en dag i veckan året runt. Recepten är uppdelade efter säsong och mer än hälften av recepten är vegetariska eftersom det ingår i ett modernt miljötänk som känns relevant och viktigt i den tid vi lever i. Förutom rena recept finns det flera utbildande "skolor" för att ge mer trygghet i vid spisen. Hackskola, redskapsinformation, fiskskola och mycket annat.

Recepten är uppbyggda för ett mer effektivt och strukturerat sätt att laga mat. Man förbereder och preppar innan man sätter igång för att det ska bli mindre kaotiskt och för att göra det lättare för barnen att lyckas i köket.
/Johanna Westman

Johanna Westman

Jag fixar middan!

Nyheter

Laga pannkakor som Pippi Långstump

Här är den – den perfekta kokboken för alla barn som bor ensamma i ett stort hus tillsammans med en apa och en häst. Men – den fungerar också utmärkt om man inte har en apa eller en häst. Om man till exempel bor med en familj som består av stora och små personer som bara vill laga eller baka något gott tillsammans. Vi firar boksläppet med att bjuda på receptet på Pippis pannkakor!

Johanna Westman tillbaka med ny kokbok för unga kockar

Om alla lät barnen ta ansvar för middagslagandet en dag i veckan – vilken matrevolution det skulle bli! I Jag fixar middan presenterar Johanna Westman 52 enkla och goda recept och knep som får både barn och föräldrar att känna sig trygga i köket.

Baka Johanna Westmans kanel- och kardemummabullar

Stora kakor, småkakor, bullar och bröd. I Johanna Westmans Cookie rookie finns allt en bagare kan önska!

Baka Johanna Westmans kolasnittar

Vad är lyxigare än att bjuda på hembakade småkakor till sommarfikat! I Johanna Westmans Cookie rookie finns massor av enkla recept på stora kakor, småkakor, bullar och bröd.

Baka Johanna Westmans hallonkaka

Vill du bjuda på gofika så finns massor av goda och enkla recept i Johanna Westmans sprillans nya bok Cookie rookie – för dig som älskar att baka! Till exempel den här förföriskt goda hallonkakan som dessutom är enkel att göra och lätt att ta med sig till picknickfilten.