
Pippiklassiker blir äntligen bok!
Illustration av:
Fabian GöransonPublicerad:
0 dagar sedanHåll i sjörövarhatten! Lagom till Pippis 80-årsjubileum kommer Pippi på de sju haven, illustrerad av den hyllade serieskaparen Fabian Göranson. Astrid Lindgren skrev ursprungligen detta roliga sjörövaräventyr som ett filmmanus 1970. Men det här är första gången som berättelsen blir bok.
Pippis pappa är i fara! Det får Pippi, Tommy och Annika reda på när de läser brevet i en flaskpost de upptäcker. Två matroser har stulit hans skepp och själv sitter han fängslad i ett torn i sjörövarstaden Porto Piluse, där piraterna bara ger honom vatten och bröd att äta. Pippi, Tommy och Annika måste genast ge sig iväg på en räddningsexpedition! Men överallt lurar råbarkade sjömän som vill stoppa dem – och lägga beslag på Pippis pappas skatt.
Astrid Lindgren skrev ursprungligen Pippi på de sju haven som ett filmmanus 1970. Vi är många som har sett den älskade filmen som spelades in i dåvarande Montenegro, på Barbados och i Vaxholm (!). Men detta är första gången som berättelsen kommer i bokform.
Vi får ta del av det spännande äventyret som bilderbok, i stort generöst format och omfångsrikt berättat. Serieskaparen Fabian Göranson har illustrerat, liksom han tidigare gjort med Pippi på rymmen (2020).
– Pippi på de sju haven är väldigt annorlunda mot de ursprungliga Pippi-berättelserna och Pippi på rymmen. De tidiga böckerna handlade om att ifrågasätta regler och driva med tråkiga vuxna. Pippi på rymmen handlar mycket om att återupptäcka landsbygden och naturen, och har dessutom en del övernaturliga inslag som inte finns i de andra berättelserna, säger Fabian Göranson och fortsätter:
– Pippi på de sju haven är en klassisk matinéfilm, ett riktigt Hollywood-äventyr fast med Pippi Långstrump i huvudrollen. Medan de andra Pippi-filmerna utspelar sig i ett slags nostalgiskt 40-talssverige så färdas vi ganska långt bort i både tid och rum i den här berättelsen. Porto Piluse ligger nog i Karibien, även om det råkar finnas lejon på öarna, och sjörövarna ser ut att vara från piraternas guldålder på 1600- och 1700-talet. En nyckelreplik kommer i slutet av berättelsen, där Pippi antyder att hela äventyret varit en lek som hon hittat på. Kanske är Pippi på de sju haven helt enkelt barnens lek, gestaltad som de själva föreställer sig den.
Pippi på rymmen gavs ut som bok 1970-talet, med stillbilder ur filmen och där Astrid Lindgren hade bearbetat manuset till en nerkortad, litterär berättelse. För Pippi på de sju haven gjordes ingen sådan bok, utan Fabian Göransons bearbetning skedde bara utifrån filmen och filmmanuset.
– Hennes scenanvisningar fungerade väldigt bra att skriva om till berättande text. Den stora utmaningen låg framför allt i att korta ner berättelsen. Jag kände mig däremot väldigt hemma i att illustrera miljöerna: Öde öar med palmstränder, stormiga hav med slitna sjörövarskepp och gamla övervuxna stenborgar. Och alla sjörövarna förstås, med sina brokiga kläder, skeva fysionomier, sablar och pistoler. Det passar mig perfekt!
Relaterade artiklar