”Barn är kloka och kompetenta och klarar av att prata om svåra saker”

Foto av :

Foto: Malin Hoelstad

Publicerad:

2016-09-01

Christina Wahldéns nya bok Du är modigast handlar om ett barn som får cancer.

Christina Wahldén är en av våra främsta barn- och ungdomsförfattare. Hon väjer aldrig för svåra ämnen, vilket boken Du är modigast visar. 

Varför skrev du den här boken?

För några år sedan blev ett av våra tre barn allvarligt sjukt. Han låg länge på en barnonkologisk avdelning, precis som Knut gör i boken. Boken är fiktiv, men handlar om hur det är att vara på en avdelning för allvarligt sjuka barn. Ingen vill vara där, varken barnen eller föräldrarna. Ändå är man glad att den finns.
Boken handlar också om hur olika ens vänner kan reagera när någon blir väldigt sjuk. En del blir rädda och hör inte av sig alls. Andra, som man tidigare inte kände, kan få stor betydelse. Man får stöd, men inte alltid av de personer man tror.

Döden, är det verkligen ett lämpligt ämne för en barnbok?

Ja, det tycker jag. Barn funderar mycket över både livet och döden. Men det måste finnas något ljust på slutet, en öppning. Varje år blir ungefär 300 barn i Sverige sjuka i cancer eller någon annan tumörsjukdom. Många behandlas under flera års tid. Sjukdomen finns med som en skugga. Alla sjuka har föräldrar, syskon, släkt, kompisar. Det är många som berörs. Idag överlever de flesta som drabbas sin sjukdom, men alla gör förstås inte det. Barn är kloka och kompetenta och klarar av att prata om svåra saker. Vuxna är ofta räddare. Bilderna av Bettina Johansson är väldigt varma och fina. Jag hoppas att den som läser kan finna tröst och hopp i boken.

Vem tycker du ska läsa Du är modigast?

Den kan förstås läsas av vem som helst. Den riktar sig till åldrarna 6-10 år, men jag skulle säga att 6-100 kanske är en bättre grupp. Om man är sjuk själv orkar man kanske inte läsa boken, då är den nog för nära verkligheten, men ett syskon eller en kompis kan förstå lite bättre hur det kan vara. Skolklasser där någon elev är eller har varit sjuk kan också läsa den och prata om hur det kan vara. Eller mor- och farföräldrar. Eller vuxna som på olika sätt arbetar med allvarligt sjuka barn.


Fotograf: Malin Hoelstad

Relaterat

Om boken

Knut är på barnonkologen, fast alla säger bonken. Knut tycker det är ett löjligt namn. På bonken vårdas barn som har cancer och andra tumörsjukdomar. Den här dagen är det julafton och de flesta barn har fått åka hem över helgen. Knut skulle också fått åka hem, men så fick han feber. Nu väntar han på att mamma, pappa och lillasyster ska komma. Utanför fönstret är det mörkt och kallt, men det kommer att bli ljusare, både ute och inuti Knut. Det ska bli vår på båda ställena. För Knut måste bli frisk. Om han inte tror på det kommer han att bli tokig.

Så knackar det på dörren. Det är sjukhusclownen Professor Persson som har tappat sin väska och behöver hjälp. Knut är egentligen lite för gammal för clowner, men eftersom det är så tråkigt följer han med Professorn. De börjar leta nere i sjukhusets kulvertar och hamnar så småningom på helikopterplattan. Det är början på ett äventyr som Knut sent ska glömma.

En varm, hoppfull och drabbande berättelse om hur det är att vara barn och allvarligt sjuk.

Christina Wahldén, Bettina Johansson

Du är modigast

Relaterade artiklar

Den första svenska kapitelboken om Förintelsen för mellanstadiebarn

En kall natt 1942 smugglas en sjuårig judisk flicka ut ur gettot i Warszawa. Hon hoppar ut i mörkret över tegelmuren och lämnar sin mamma, sina släktingar och allt som hon känner till. Flickan heter Kaja Finkler. Det är brinnande krig och det är livsfarligt att vara jude. Efter mer än sextio år berättas nu hennes historia. Christina Wahldéns nya barnbok Mitt käraste gyllene barn tar oss från Polen till Sverige och sedan vidare till USA.