Förortsdetektiven Hawa är tillbaka!
Publicerad:
2019-04-07Nu kommer uppföljaren till kritikerrosade och prisbelönta Falafelflickorna av Christina Wahldén. I nya Tack för allt blir den driftiga tonårsflickan Hawa vittne till en skottlossning och hittar narkotika.
För ett år sedan kom Christina Wahldéns första bok om Hawa, flickan som växer upp i ett så kallat ”särskilt utsatt område” med drömmar om att en dag bli polis. Falafelflickorna som var den första svenska barnboken om hedersbrott blev mycket uppmärksammad. Den nominerades till flera priser och tilldelades bland annat Spårhunden för bästa barn- eller ungdomsdeckare. I den andra fristående boken i serien, Tack för allt, blir Hawa vittne till en skottlossning när hon ska köpa pizza och bara någon dag senare hittar hon knark på ett mycket oväntat ställe. Hawas mamma får nog av all kriminalitet och börjar nattvandra tillsammans med andra mammor för att området ska bli tryggt igen.
– Inspirationen till Tack för allt kommer från verkligheten, berättar Christina Wahldén. Det senaste året har det ju skett ett stort antal skottlossningar på allmän plats på flera ställen i landet. I boken startar Hawas mamma Zamzam en proteströrelse mot våldet tillsammans med andra mammor som har fått nog. Samtidigt som jag skrev om det startade till exempel Gottsundamammorna i Uppsala ett liknande arbete. Och häromveckan upptäcktes droghandel på Tensta bibliotek. Så fiktionen ligger nära verkligheten.
Christina Wahldén har arbetat med bokens kärnfrågor i åratal och träffat många tjejer i förorter runt om i Sverige, inte minst under arbetet med böckerna om Hawa. 25 år som journalist, varav över tio år som kriminalreporter på Svenska Dagbladet, har också gett henne stor insikt i problematiken.
– Falafelflickorna fick ett otroligt fint mottagande som förstås gjorde mig väldigt glad, säger Christina Wahldén. Det är enormt kul att få skriva om Hawa och hennes värld, så det är roligt att ha fått gå in där igen. Den här gången har jag haft hjälp av två referensgrupper med barn i Stockholm och Malmö som har läst manus. De tyckte inte att boken var för hemsk, trots att det skjuts där. Så är deras egen verklighet.
Sagt om Falafelflickorna:
"Falafelflickorna formar sig till ett försvar för barns och ungdomars rätt att själva få bestämma över sina liv, men också till en alternativ och positiv bild av de förorter som klassats som särskilt utsatta. Christina Wahldén beskriver dem som platser som brottas med problem, men samtidigt är fyllda av kraft och möjligheter – och där ungdomar som Hawa utgör hoppet för framtiden. Falafelflickorna är en varm feelgoodroman med allvarlig underton." /Yukiko Duke, Svenska Dagbladet
”Ingjuter mod och hopp – trots att den handlar hedersvåld och tvångsäktenskap.” /Ingalill Mosander, Aftonbladet
”Falafelflickorna är en smart, lågmäld och underfundig mellanåldersroman om det allra svåraste.” [...] ”Faktiskt något så otänkbart som en feelgood-deckare om hedersvåld och tvångsäktenskap och huvudpersonen Hawa är Sveriges svar på Alexander McCall Smiths tedrickande problemlösare Mma Ramotswe.” /Ingrid Bosseldal, Göteborgs-Posten
Relaterade artiklar