Falafelflickorna – första boken om hedersbrott för barn
Publicerad:
2018-03-22Författaren Christina Wahldén har skrivit en viktig berättelse, full av feel-good-känsla, om ett svårt ämne.
Christina Wahldéns Falafelflickorna är den första svenska boken för barn som handlar om hedersbrott. Vi befinner oss i en av de 23 förorter som polisen har beskrivit som ”särskilt utsatta”. I centrum står flickan Hawa, som snart ska börja högstadiet. Hon har en problematisk hemsituation men lever för sin stora dröm: att en dag komma in på polishögskolan. Under sommaren startar Hawa en liten detektivbyrå och får snabbt två svåra fall att lösa: klasskompisen som ska giftas bort mot sin vilja och flickorna som är kära i varandra men hotas till livet av den ena flickans pappa. Vi ber Christina berätta mer om boken.
Huvudpersonen i Falafelflickorna är Hawa. Vem är hon?
Hon är en smart och pigg tjej som vill bli polis när hon blir stor. Hon tränar för att komma in på Polishögskolan även om hon det dröjer innan hon kan söka in dit. Hon ska börja högstadiet efter sommarlovet. Hawa är kompis med Barbro på biblioteket. När Barbro åker till Indien på yogaresa passar Hawa hennes hund. Sedan börjar det hända saker.
Varför behövs det en bok för barn om hedersbrott?
Hedersrelaterat våld förekommer ju tyvärr både i förorter och på andra platser. De senaste åren har jag träffat många tjejer som har det tufft, men också pojkar drabbas. Därför ville jag lyfta frågan. Jag vet att det är enklare att prata om en bok än om sitt eget liv. Och det är viktigt att sprida kunskapen om vad det är.
Hur har du förberett dig för att kunna skriva den här boken?
Jag var kriminalreporter på tidningen Svenska Dagbladet i Stockholm under tio år. Då skrev jag mycket om hedersrelaterat våld. Jag har under lång tid besökt flera förorter som hör till den lista över särskilt utsatta förorter som polisen nu har gjort. Det har varit många skolbesök och många samtal med elever där, framför allt i Stockholm och Göteborg. Jag har också besökt några förorter särskilt för den här boken, för att få med mer närvaro. Under åren har jag träffat många unga som lever med skyddad identitet, och några få med ny identitet, för att de har varit så hotade av sina familjemedlemmar just för att de har velat välja sitt eget liv.
Vem vill du ska läsa Falafelflickorna, och vad hoppas du att läsaren tar med sig?
Både de som har det som Hawa och hennes kompisar, men också de som inte alls har det så. Böcker kan lära oss nya saker som man inte visste. Alla ska veta att man har rätt till sitt eget liv. Jag ville berätta om alla de starka, roliga och smarta tjejer som jag träffat i olika förorter i Sverige. Som trots att omgivningen, och det kan vara både platsen och människorna där, inte alltid hjälper dem. Jag ville peppa dem att streta på, att forma sina egna liv, att ta kommandot och leva så som de själva vill.
Du skriver ofta om svåra och komplicerade ämnen, men på ett enkelt sätt. Hur gör du?
Vuxna tycker ofta att man inte ska skriva om så jobbiga saker för barn. När jag träffar unga läsare är de istället väldigt intresserade och vill gärna prata om både svåra och jobbiga saker. De är mycket mer öppna och mycket klokare än vuxna tror. Men riktigt hur jag gör när jag skriver, det vet jag inte ens själv. Det handlar om att hitta ett ämne jag bryr mig om. Sedan är det bara att skriva på. Och jag tycker att det är lätt att komma ihåg mig själv som barn. Det använder jag.
Blir det fler böcker om Hawa?
Jag hoppas och tror det. Vi har börjat att fundera på en fortsättning. Jag hade väldigt roligt när jag skrev boken och det är oftast ett gott tecken. Tyvärr är det ju också så att de utsatta förorterna inte har blivit lugnare, så det finns ju många ämnen att skriva om där. Jag vill gärna veta själv hur det ska gå för Hawa och hennes kompisar.
Relaterat
Relaterade artiklar