Ny bok i prisbelönt serie om Hawa

Foto av :

Fotograf: Thron Ullberg

Publicerad:

2020-09-11

I god tro är den tredje boken i Christina Wahldéns serie om Hawas hemliga detektivbyrå. Här upptäcker Hawa att allt inte står rätt till på budbilsfirman där hon praktiserar och berättelsen bygger precis som tidigare på verkliga omständigheter. Bokserien lyfter förortens starka och modiga tjejer, i form av feelgood-deckare för mellanstadiebarn.


– Hawa är en kombination av en massa olika roliga och starka tjejer som jag har mött i så kallade utsatta områden under lång tid, i mitt arbete som journalist och författare. Det känns viktigt att ge dem en röst. Men det är bara en tidsfråga innan verklighetens Hawor börjar skriva sina egna böcker om sin alldeles egna verklighet, säger Christina Wahldén.

För 18 år sedan kom Christina Wahldéns ungdomsroman Heder ut. Det var första gången hon skrev en bok om hedersrelaterat våld. Tyvärr har inte problemet blivit mindre sedan dess i Sverige. Så sent som i april 2020 visade en oberoende granskning av 42 fall av hedersförtryck från Göteborg på allvarliga brister från samhällets sida. Särskilt socialtjänstens brist på strukturerad uppföljning av fallen beskrevs som ”anmärkningsvärd”.

I privatdetektiven Hawas universum får allt plats; de begränsningar som unga utsätts för och de begränsningar som kvinnor kan drabbas av, men också alla de drömmar som driver unga och en bättre utveckling framåt. Gensvaret efter den första boken om Hawa, Falafelflickorna, som tilldelades Spårhunden av Svenska Deckarakademin 2018, har varit starkt. Både från unga som lever i så kallat särskilt utsatta områden som har känt igen sig och från unga med en helt annan bakgrund som vill läsa mer, veta mer och förstå.

– Jag hade hoppats att det inte skulle behövas fler böcker om hedersrelaterat våld, att den typen av brott inte längre skulle förekomma, men så är tyvärr inte fallet. Att samhället fortfarande saknar så mycket kunskap om hedersrelaterat våld, efter mer än 20 år av debatt och många våldsamma fall, är oacceptabelt. Genom att inte ta verkligheten på allvar sviker vi de mest utsatta. Alla har rätt till sitt eget liv.
 

TIPS! Vill du arbeta vidare med böckerna om Hawa i klassrummet? Ladda ner en lärarhandledning helt gratis HÄR >>

Några röster om serien: 

"Falafelflickorna formar sig till ett försvar för barns och ungdomars rätt att själva få bestämma över sina liv, men också till en alternativ och positiv bild av de förorter som klassats som särskilt utsatta. Christina Wahldén beskriver dem som platser som brottas med problem, men samtidigt är fyllda av kraft och möjligheter - och där ungdomar som Hawa utgör hoppet för framtiden. Falafelflickorna är en varm feelgoodroman med allvarlig underton." /Svenska Dagbladet

”Åh, Hawa! Så roligt att återse dig, så fint att få vara med om ännu ett fall för din hemliga detektivbyrå och att få vila en stund i det förhöjda andrum som en riktigt god kopp te och historia kan erbjuda. [...] Berättelsen slutar den här gången i ett slags lycksaligt sagoskimmer. Och det utan att kännas det minsta banalt.” /Göteborgs-Posten om Tack för allt

”Med denna välskrivna, lättlästa bladvändare, och med lika delar humor och värme, skriver Christina Wahldén på ett förtjänstfullt sätt in sig i genren barn- och ungdomsdeckare. [...] Berättelsen väcker inte bara läslust utan synliggör också förtryck.” /BTJ om I god tro

Relaterat

I god tro

Om boken

Hawa drömmer om en framtid som polis. Men än så länge får hon nöja sig med sin egen detektivbyrå, och att läsa spännande böcker och lösa chiffer i Deckarklubben.

Det har blivit dags för praktik, och Hawa är först lite besviken över sin plats på budfirman Bosses bilar. Men jobbet visar sig roligare än hon trott och framför allt mer spännande. För det är något på budfirman som inte står rätt till ...

I god tro är den tredje, fristående delen i den prisbelönta serien om Hawas hemliga detektivbyrå.

Christina Wahldén

I god tro

Relaterade artiklar

Den första svenska kapitelboken om Förintelsen för mellanstadiebarn

En kall natt 1942 smugglas en sjuårig judisk flicka ut ur gettot i Warszawa. Hon hoppar ut i mörkret över tegelmuren och lämnar sin mamma, sina släktingar och allt som hon känner till. Flickan heter Kaja Finkler. Det är brinnande krig och det är livsfarligt att vara jude. Efter mer än sextio år berättas nu hennes historia. Christina Wahldéns nya barnbok Mitt käraste gyllene barn tar oss från Polen till Sverige och sedan vidare till USA.