”Den här boken är tillägnad mitt fjortonåriga jag”
Publicerad:
2019-06-10Siri Spont är en mästare på att gestalta tonårstillvaron. Hennes nya bok är en stark skildring om utanförskap: om försöken att behaga men inte räcka till, om att tillhöra den samhällsklass som inte räknas, om att aldrig vara förstahandsvalet. Och om längtan efter att vara någon annan, någon annanstans.
I berättelsens centrum står Tilda, som bor i en liten landsort långt bort från allting. Hon går i åttan med samma klasskompisar som hon haft sedan lågstadiet. Den sociala hierarkin är stenhård, och vem som har status eller inte bestäms av killarna. Det värsta brott en tjej kan begå är att inte vara snygg.
Tilda befinner sig ganska lågt i hierarkin och vill inget annat än att komma bort. Författaren Siri Spont beskriver hur hon själv i tonåren var fast i upplevelsen av att livet bara kunde ha en viss dramaturgi; en vacker dag skulle hon bli snygg och få en kille och livet skulle börja. Det gick liksom inte att tänka utanför den dramaturgin och allt fram till dess var bara en startsträcka.
– Högstadietiden var inte direkt min lyckligaste period i livet. När saker kändes för jobbiga brukade jag tänka att ”Det här kan jag skriva en bok om någon gång.” Men det har tagit mig 30 år och 14 böcker innan jag nått fram till den här berättelsen.
Siri Spont önskar att hon redan då hade känt till saker som feminism, klass och hur sociala strukturer påverkar människor, men saknade de redskapen och vände allt till självförakt.
– Är det nu allt börjar? är en bok tillägnad mitt fjortonåriga jag – och andra som säkert kan känna igen sig. Ett försök att säga: ”Allt blir inte bra, men det kommer att bli bättre. Och när du blir lycklig kommer det att ske på sätt som du inte kunnat fantisera om på förhand.”
Bokens Tilda hänger med blyga Stella och missunnsamma Alice. De pratar om killar, snor sprit i schampoflaskor och går på fester där ingen förväntar sig att de ska dyka upp. Men framför allt Tilda har även lärt känna Emmy på nätet och de chattar och sms:ar dagligen. Med henne kan Tilda prata om allt från kärlek och landsbygdstristessen till andra svårare saker. Tillsammans fantiserar de om London. När Emmy föreslår att de ska åka till England på språkresa väcks drömmen om att börja om, bli någon annan. Men är det verkligen möjligt att göra sig fri från sin påtvingade roll i den sociala hierarkin eller är positionerna orubbliga?
– Varje år åker tusentals svenska tonåringar på språkresor. Jag tror inte jag är den enda som inte direkt la fokus på att lära mig engelska när jag väl var på plats. Snarare såg jag det som en chans att bli någon annan. Samtidigt är det en sån märklig situation att befinna sig i ett annat land utan familj i den här åldern – man tror att man är stor och är samtidigt jätteliten och betydligt mer utsatt än vad man själv kan fatta. Jag vet att det finns människor vars språkresor har liknat bilderna i reklambroschyrerna. Men min var inte riktigt så.
”Spont skildrar högstadie-åldern med enorm skärpa. Det handlar om utanförskap, klass, fyllor på stranden och viljan att bli någon annan. Och det är skitbra.” Vi Läser
Författaren bakom pseudonymen Siri Spont heter Titti Persson. Hon debuterade år 2000 med Sju sköna snubbar och har sedan dess givit ut en rad böcker för både barn och vuxna. Tillsammans med Alexander Janson skapade hon 2016 års adventsbok En förtrollad jul.
Relaterat
Relaterade artiklar