bok

Är det nu allt börjar?

Siri Spont

Författare

Beskrivning

2019-06-10
Svenska
12-15

Författare

Siri Spont

Formgivare omslag

Eva Lindeberg

Tilda bor i en liten landsort långt bort från allting, hon går i åttan med samma klasskompisar som hon haft sedan lågstadiet. Den sociala hierarkin är stenhård, och vem som har status eller inte bestäms av killarna. Det värsta brott en tjej kan begå är att inte vara snygg. Tilda befinner sig ganska lågt i hierarkin och vill inget annat än att komma bort. Hon hänger med blyga Stella och missunnsamma Alice. De pratar om killar, snor sprit i schampoflaskor och går på fester där ingen förväntar sig att de ska dyka upp.

Tildas enda räddning är Emmy. De har aldrig träffats, men chattat och sms:at dagligen sedan ett halvår tillbaka. Med Emmy kan Tilda prata om allt. Om kärleken, tristessen och andra svårare saker. Tillsammans fantiserar de om London.

När Emmy föreslår att de ska åka till England på språkresa väcks drömmen om att börja om, bli någon annan. Men är det möjligt att göra sig fri från sin påtvingade roll i den sociala hierarkin eller är positionerna orubbliga?

Är det nu allt börjar? är en stark tonårsskildring om utanförskap: om försöken att behaga men inte räcka till, om att tillhöra den samhällsklass som inte räknas, om att aldrig vara förstahandsvalet. En skoningslös feministisk uppgörelse med högstadiet.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

12-15

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Publiceringsdatum

2019-06-10

Läsordning

0

Produktion

Papper

Munken Print

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789129714180

Antal Sidor

246

Ryggbredd (mm)

17

Höjd (mm)

198

Vikt (kg)

0.298

Bredd (mm)

138

Hållbarhet

Recensioner

Smålands Dagblad

”En bok full av skam och ömhet och rå, naken längtan efter att bli någon annan, någon som räknas. Kanske årets bästa ungdomsbok.”

Norrländska Socialdemokraten

”Det här är en bra ungdomsbok med en blandning av allvar och glädje. Jag rekommenderar den för ungdomar kring 14-16 år.”

Dagens Nyheter

”Den stora skillnaden ligger i gestaltandet som Siri Spont genomför intuitivt, varligt och drastiskt med ett språk som, mitt i svärtan, också är humoristiskt. Och, viktigast av allt, hon gör det så ”på riktigt” att det känns snudd på dokumentärt.” Pia Hus

Jönköpings-Posten

”'Är det nu allt börjar?' är full av skam, glädje och en rå och äkta längtan. En bok om hur svårt det är att vara sig själv när man inte är helt säker på vem det är.”

BTJ

”Spont har skrivit en historia som man direkt kommer in i och som har ett fint personporträtt av huvudpersonen. […] en engagerande bok om den svåra vägen att komma ur en roll man inte vill ha.” – Anna Wilner

Vi Läser

”Spont skildrar högstadie-åldern med enorm skärpa. Det handlar om utanförskap, klass, fyllor på stranden och viljan att bli någon annan. Och det är skitbra.”

 

Emres (ganska) fantastiska handbok

Om boken

Det finns många saker som man behöver ha koll på när man går på lågstadiet. Hur man gör för att få en kompis, till exempel? Och vad man ska göra för att bli känd? Det borde verkligen finnas handböcker för sånt! Nioåriga Emre är ärligt talat ganska dålig på både kompisar och kändisskap, men han är väldigt bra på att skriva. Han bestämmer sig för att själv skriva handboken han behöver!
Nu kommer Emres två första handböcker i en härligt tjock samlingsvolym, mitt i prick för de yngre slukarläsarna. Här får man ta del av Emres alla goda råd – som att man helst inte ska slå ner den man vill bli kompis med. Och att det inte alltid behöver vara en dålig grej att stjäla någons katt.Knasigt och roligt om en kille som bor i en förort till Stockholm, hans galna familj, tjocka katt och snälla men stökiga kompis. Boken innehåller alldeles lagom mycket text för lågstadieläsarna och massor av fnissiga illustrationer av Jonna Björnstjerna!Innehåller böckerna: Emres handbok i konsten att skaffa sig vänner (och ovänner) och Emres handbok i konsten att bli känd (och ökänd).

Siri Spont, Jonna Björnstjerna

Emres (ganska) fantastiska handbok

Relaterat

Runaway Kid

Om boken

”Jag kallar mig Kid och jag drömmer om att rymma. Det finns egentligen bara en sak jag kommer att sakna. Grannens katt.” Så börjar Runaway Kid story. Kids hemliga dagbok. Det är rörigt i Kids liv och kaos i hennes huvud. Hennes enda egentliga trygghet är katten Mjau Mjau. Det finns saker de inte pratar om i familjen. Mamman till exempel. När ett skämt går överstyr och hon enligt sin pappa och bror drar skam över familjen blir Kid jourhemsplacerad.
Samtida och lättillgängligt om lojalitet, identitet och att stå upp för sig själv. En verklighetsbaserad berättelse med övernaturliga inslag.Svartvita illustrationer av Tone Lindholm."Petrus Dahlin berättar om konflikter och osäkerhet på ett avväpnande enkelt och ändå ingående sätt. Hans vardagliga språk är träffsäkert och autentiskt. Tone Lindholms avskalade, rena bilder förstärker och tydliggör känslorna i berättelsen." BTJ om Runaway KidPressröster om tidigare böcker:"Serietidningsestetiken i de svartvita bilderna visualiserar skickligt berättelsens innehåll. /.../ Det här är en inkännande, spännande och smått humoristisk berättelse på ett språk som flyter fint och är lättillgängligt.” BTJ om Den osynlige”Poetisk, grym, hård, mystisk, rolig, realistisk, overklig, sparsmakad. /.../ "Tidlös och ändå så rätt i tiden. Svart. Humoristisk. Varm. hård. Gripande. Frustrerande ... Ni fattar, den griper tag." Johan Anderblad, Nyhetsmorgon om Min nya vän Håken"Beskrivningarna är enkla, men målande. Replikerna är ofta korta, men laddade och vassa. Här finns mycket spänning och mörker, men också en del humor." Borås Tidning om Min nya vän Håken

Petrus Dahlin, Tone Lindholm

Runaway Kid

Banjo Baby

Om boken

Sasha vände sig mot mig och stirrade mig djupt in i ögonen. Som om hon försökte se igenom min själ.
– Men Mörten, det GÅR inte att bry sig om vad andra tycker. Dessutom finns det en massa kända och lyckade människor som har Tourettes.– Va? Vilka då? frågade jag skeptiskt.Sasha knappade på sin telefon i några sekunder innan hon skrek:– Mozart! Mozart hade Tourettes!– Va? Hade Mozart Tourettes? Pratar du alltså om ... om Wolfgang Amadeus Mozart?– Nej, jag pratar om Gösta Marmeladus Mozart, hans bror. Såklart jag menar Wolfgang! Lyssna här: ”Det finns tecken på att Mozart hade Tourettes syndrom. Människor i hans närhet har beskrivit att han ofta gjorde grimaser eller fick ansiktsryckningar, rörde händer och fötter på ett ofrivilligt, upprepat sätt och plötsligt kunde låta som en katt. Dessa beteenden har vissa forskare tolkat som motoriska och vokala tics, vilket är typiskt för Tourettes syndrom.”– Va? Lät han som en katt? Det är ju precis som jag! sa jag och mjauade så verklighetstroget att en av kaninerna plötsligt skuttade iväg in i en liten träkoja.Märta, eller Mörten som hon kallas, älskar att spela banjo och har startat en videokanal som heter Banjo Baby. En dag får hon ett meddelande från en tjej som heter Alma de Palma, som också spelar banjo och som har sett Mörtens videor. De börjar skriva till varandra och blir snabbt väldigt nära, de pratar om allt – eller nästan allt. För hur berättar för någon man gillar att man har Tourettes syndrom och plötsligt kan börja stampa med foten eller jama som en katt? Jenny Jägerfeld är tillbaka med en fristående uppföljare till bok- och filmsuccén Comedy Queen och äntligen får vi lära känna Sashas underbara bästis Märta lite bättre. Med sin säregna blandning av humor och svärta berättar Jenny Jägerfeld om kärlek och vänskap – men också om de knepiga och ibland ganska pinsamma situationer man kan hamna i när man inte alltid beter sig som förväntat.

Jenny Jägerfeld

Banjo Baby

Nyheter

Roligt, fartfyllt, smart och mitt i prick för slukaråldern

Nu kommer Siri Sponts populära Tilda-böcker i tjock samlingsvolym – nästan lika tjock som kaninerna.

”Den här boken är tillägnad mitt fjortonåriga jag”

Siri Spont är en mästare på att gestalta tonårstillvaron. Hennes nya bok är en stark skildring om utanförskap: om försöken att behaga men inte räcka till, om att tillhöra den samhällsklass som inte räknas, om att aldrig vara förstahandsvalet. Och om längtan efter att vara någon annan, någon annanstans.

”När man pratar om ’flyktingar’ är det lätt att INTE tänka på de enskilda människorna”

Bakom årets adventsbok står Siri Spont och illustratören Alexander Jansson. En förtrollad jul har flyktingtema och utspelar sig i en betongförort som skimrar av värme och magi.