Alfons ”mamma” prisas av Glada Hudik

Foto av :

Foto: Jorid Mathiassen

Publicerad:

2020-11-29

Författaren Gunilla Bergström får årets ”Hederskram till Bosse Östlins minne”. Via priset Hederskramen vill Glada Hudik-teaterns Supporterklubb uppmärksamma den som gjort betydande insatser för att personer med intellektuell funktionsvariation ska kunna leva ett rikt, utvecklande och respekterat liv.

Gunilla Bergström får årets pris med motiveringen:

Gunillas böcker om Bill och Bolla som gavs ut på 1970-talet utgör en personlig, gripande och klarsynt berättelse om det som inträffar i en familj som får ett barn med intellektuell funktionsvariation och kontaktstörning. Böckerna gör den komplexa problematiken lättillgänglig och avdramatiserar de svårigheter som uppstår utan att för den skull släta över eller förenkla. Böckerna har – än idag – ett omistligt värde som läsupplevelse för både barn och vuxna och utgör ett fint underlag för samtal om de många svåra frågor de tar upp. Böckerna utgör ett tidlöst argument för vikten av mångfald!

Gunilla Bergström är barnboksförfattare och illustratör och mest känd för böckerna om Alfons Åberg. Hennes strävan är att berätta sanna historier om verkliga människor där barn och vuxna blir påminda och kan få skratta och bli häpna tillsammans.

Så här lyder Gunillas tackbrev efter att ha fått veta att priset går till henne:

– Vilken härlig överraskning att få en Hederskram! Jag har gjort många böcker, mest om Alfons Åberg men Bolla-boken är mitt livs allra käraste och mycket, mycket viktigare än gamla vanliga Alfons. Det tror inte folk, men så är det. För Bolla handlar om verkliga livet. Om vardagen i en familj som får ett annorlunda barn, Alfons är så vanlig. Men Bolla är annorlunda och speciell. Hon är söt och glad men kan inte tala alls. Ändå fick hon igång en hel familj att börja tänka och försöka förstå, utan att säga ett endaste ord. 

Då, för 40 år, sedan kom Bolla-boken på flera språk, till tusentals läsare, ändå bort i Japan och fick beröm och priser. Men var kom boken från? Vem har upphovsrätt? Boken kom ju från flickan Bolla, som är speciell och inte ens kan prata! Det var egentligen hon som skulle få pris, för utan henne ingen bok! Och nu får hon pris från er i Glada Hudik-teatern, så härligt! 

Det är väldigt viktigt att det finns annorlunda och speciella personer. För då måste de vanliga fundera och skärpa sig och lära mer om livet. Det är bra för oss ALLA! Hurra och stort tack till Glada Hudik-teatern! 
Hälsningar från Bollas mamma
Gunilla Bergström


Omslagsbild på Stora boken om Bill & Bolla och baggen som utdelas till Gunilla Bergström. 

Tidigare pristagare är: Lasse Bengtsson, Sören Olsson, Filip Hammar, Nathea Anemyr och Kenneth Bengtsson.

Relaterat

Stora boken om Bill & Bolla

Om boken

Bill får en lillasyster. Bolla växer för var dag, men inte till förståndet. Hon blir på sitt eget vis och inte lik någon annan. Berättelsen handlar om Gunilla Bergströms egna barn Pål och Boel, "han så klok och hon en stolla". Boel har en funktionsnedsättning, och rimmen berättar om hennes liv när hon var 3-4 år. De har blivit närmast klassisk bredvidläsning på lärarhögskolor och pedagogiska institutioner, men är lika roliga och rörande för precis vem som helst Böckerna om Bill och Bolla har blivit tecknad film, dvd och flera teateruppsättningar.

Gunilla Bergström

Stora boken om Bill & Bolla

Relaterade artiklar

Vi firar Alfons med vacker jubileumsutgåva

I år är det 50 år sedan den första boken Alfons Åberg gavs ut. Det firar vi med en maffig jubileumsutgåva med Gunillas Bergströms bästa Alfonsberättelser – utvalda av författaren själv.