”Ett geni har gått ur tiden”

Foto av :

Lisa Thanner

Publicerad:

2021-10-05

Gunilla Bergström, en av våra mest älskade bilderboksskapare, gick bort den 23 augusti och sörjs av hela barnbokssverige. Här har vi samlat några röster och reaktioner på hennes bortgång.

”Gunilla Bergströms författarskap och bildskapande har haft enorm betydelse för generationer av läsare men också för andra barnboksförfattare och illustratörer. Hon banade väg samt var i hög grad en tänkande och reflekterande person. Nyskapande, orädd och envis samt med fantasi och integritet. Böckerna om Alfons Åberg har i fem decennier roat och oroat små och stora läsare och är tematiskt lika aktuella idag som när de skrevs.”
Ann Sköld, förlagschef på Rabén & Sjögren

”Gunilla har lärt mig så mycket om hur det lilla kan bli det stora, hur det fåordiga kan beskriva ett universum och för att citera henne själv, att ”vardagen är magi nog”. Hon tänkte alltid utanför boxen, vände och vred på varje ord och var kreativ in i det sista. Jag kommer att sakna samtalen med henne då ämnena pendlade mellan aktuella händelser, Tjechov och vad man skulle kunna hitta på med Alfonsutgivningen. Ett geni har gått ur tiden.”
Sofia Hahr, Gunillas förläggare sedan 2009

”Hon skapade något helt nytt i sina böcker. Men var också en föregångare på andra områden – hon skrev tidigt en bok om skilsmässor i början av 1970-talet som jag tror hade en enorm betydelse. Hon skildrade verkligheten med många fler perspektiv och väjde inte för svåra ämnen.”
Boel Westin, professor emeritus i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet (Dagens Nyheter)

”Hon talade själv om att förena verklighet med icke-verklighet. Hennes figurer är overkliga med ett stiliserat bildspråk, men de får något handfast med hennes språk. /…/Jag tror absolut att hon har påverkat med den psykologiska frankheten som hon alltid har haft och att hon vågade reducera sitt bildspråk så mycket.”
Ulla Rhedin, litteraturvetare (Dagens Nyheter)

”Hennes verk har många olika bottnar. Det kom klagomål på att det inte fanns några flickor och kvinnor med i böckerna, men då kom det så småningom en farmor och kusin Milla. När Alfons skulle gå och lägga sig fick han apelsinjuice, men den fick jag retuschera bort. Det fanns kritik mot att han drack juice efter tandborstningen. Pappans pipa fick faktiskt vara kvar, och är kvar än i dag.”
Gallie Eng, tidigare redaktör på Rabén & Sjögren (Dagens Nyheter)

”Det är många som har blivit inspirerade av henne, hon har påverkat hela framställningen av bilderböcker och hur man ser på bilderböcker. Allt det har hon påverkat genom sin teknik och sitt uttryckssätt. Sedan har hon lyft fram barn med funktionsvariationer med böckerna om Bill och Bolla. Hon har varit helt outstanding.”
Lillemor Torstensson, kommunikatör på Svenska Barnboksinstitutet
(Nyhetsbyrån TT)

”En legendar har lämnat oss. Gunilla Bergström har betytt oerhört mycket för den svenska barnlitteraturen och varit en inspiration för alla illustratörer inom genren.”
Josefine Engström, Svenska Tecknares ordförande

”Gunilla stod absolut på barnens sida. Hon såg barnets egen utforskande lek som det viktigaste i sina böcker. Det håller jag mest av henne för. Hon var fräck och modig i sina bilder och berättelser, verkade aldrig rädd att gå sin egen väg. Det beundrade jag henne för.” Jujja Wieslander, författare

”Gunilla Bergström var en egensinnig och kompromisslös konstnär. I Alfons Åbergs universum skapade hon ett tidlöst drama om ensamhet, vemod och om att ha fördragsamhet med varandra. Men också om lekens världsomvälvande betydelse för både barn och vuxna.”
Björn Wiman, Kulturchef Dagens Nyheter

”Hon har betytt enormt mycket. Hon förde in vardagen, höghuset och en pojke som inte är actionhjälte utan ett alldeles vanligt barn. När vi en gång satt bland DN:s kritiker och diskuterade könsroller i barnlitteratur så pratade vi om att det måste finnas fler känsliga killar. Tills någon sa: Men Alfons Åberg finns ju. Han var så självklar att vi hade glömt bort honom. Han är som Pippi Långstrump. Det är ryggraden i svensk barnlitteratur.”
Lotta Olsson, litteraturkritiker Dagens Nyheter (ETC)

”Herregud, Gunilla Bergström! Hennes betydelse kan man ju rakt inte överskatta. Det är väl bara några få författare efter Astrid Lindgren som blivit så folkkära, ja älskade, under sin livstid. Här och fjärran.”
Gunilla Brodrej, Expressen

”Det är så lätt att läsa sig in i Alfons och i böckerna. Han är ganska mycket ett oskrivet blad där man får fylla i sig själv, och med frågor som man lätt kan relatera till. Hon förde in filosofiska frågor på rätt nivå och på rätt sätt. Det var hennes snille.”
Johan von Sydow, journalist och dokumentärfilmare (Dagens Nyheter)

”Gunilla Bergströms kollageteknik är egensinnig och effektiv, språket fullständigt otvunget och perfekt kalibrerat för högläsning. Och åtminstone de två första Alfons-böckerna måste räknas som litteraturhistoria.”
Fredrik Sonck, kulturchef Hufvudstadsbladet

”Vi samarbetade under många år när jag gjorde musik. Det var bland det roligaste musikjobb jag har gjort. Jag tyckte att Alfons var en så härligt klurig figur och jag kunde göra knasig musik till det. Både spretig och modernistisk. Jag fick använda min lekfullhet väldigt mycket.”
Georg Riedel, (Nyhetsbyrån TT)

”Gunilla Bergström är en av våra främsta författare och illustratörer och jag vet att Alfons kommer att fortsätta förgylla barndomar i generationer framöver.”
Stefan Löfven, Sveriges statsminister

”Gunilla var en tidlös författare före sin tid. Hon har betytt så mycket för barns läsning i flera generationer, men också för synen på barn, på familjen, på olikheter. En enastående förmåga att sätta ord och bild på vardagen och barns upplevelser och känsloliv.”
Amanda Lind, Kulturminister 

Den 24 september tillkännagavs i ett pressmeddelande att Gunilla Bergström donerat sina originalböcker om Alfons Åberg till Nordiska Akvarellmuseet. Endast ett fåtal av böckerna förblir i familjens ägo. Dessa deponeras på museet. Donationen omfattar 17 originalböcker som därmed blir en del av museets konstsamling. Det var en gåva av Gunilla Bergström då hon fortfarande var i livet. 

– Denna gåva är den största i museets historia. Gunilla Bergströms generositet mot museet berör oss djupt och det är med stor ödmjukhet som vi tar på oss detta ansvar, säger Bera Nordal, museichef på Nordiska Akvarellmuseet.

 

Relaterade artiklar

Vi firar Alfons med vacker jubileumsutgåva

I år är det 50 år sedan den första boken Alfons Åberg gavs ut. Det firar vi med en maffig jubileumsutgåva med Gunillas Bergströms bästa Alfonsberättelser – utvalda av författaren själv.