Alfons Åberg fyller 50 år!
Illustration av:
© Bok-Makaren ABPublicerad:
2022-01-18I år firar vi 50 år med Alfons Åberg, Gunilla Bergströms älskade barnboksfigur. Alfons är ingen superhjälte eller söt sagofigur, han är bara vanlig som vi. Och kanske är det just därför som han blivit vår kompis.
Gunilla Bergström, 1942–2021
Gunilla Bergström föddes i Göteborg där hon också tog journalistexamen. Mest känd är hon som bildskaparen och författaren bakom berättelserna om Alfons Åberg, idag en klassiker för miljoner barn i många länder. Hon gjorde också rim och berättelseböcker, vistexter ihop med Georg Riedel, libretton för en barnmusikal, arbetade med barnteater och tecknad film. Hon skapade ordspråk och tok-filosofi i de två Lösgodis-böckerna, samt illustrerade pekböcker och räknas som en av våra främsta och mest älskade barnboksskapare.
Gunilla Bergström kallade sig för ”en udda typ som helst går sina egna vägar”, och visst var hon banbrytande redan med debuten Mias pappa flyttar (1971). Boken stack ut både för att den handlade om en skilsmässa och för sitt bildspråk, med collage som berättande element. Under arbetet med Mias pappa flyttar föddes idén om en liten kille som inte ville gå och lägga sig – en idé som året därpå kom ut i form av boken God natt, Alfons Åberg. Resten är, som man brukar säga, historia.
Under åren tilldelades Gunilla Bergström flera priser och utmärkelser, bland dem Elsa Beskowplaketten (1979), regeringens medalj Illis quorum meruere labores (2012) och den kungliga medaljen Litteris et Artibus (2019).
När Gunilla Bergström gick bort den 23 augusti 2021 sörjdes hon av hela barnbokssverige. Några röster om Gunilla finns att läsa här.
Alfons Åberg
Alfons är ingen superhjälte eller söt sagofigur. ”Rik är han inte och inte berömd och bäst ska han nog inte bli. Han är bara vanlig som vi”, diktade Gunilla Bergström i Trall-fonsar. Visor med Alfons Åberg (1992).
Någon sagotant har Gunilla Bergström aldrig velat vara. Hon har själv sagt:
”Jag är dålig på trollsagor och kriminalhistorier … för mig är verkligheten sagolik nog! Jag vill berätta sanna historier om verkliga människor. För mitt i vardagen finns ju: häpnad, bävan, ett plötsligt gapskratt och Eviga Frågor … Livet är en makalös gåta! Fullt av möjligheter. Vad allt hittar vi inte på! Varje dag är ny. Det vet barnen bäst. Det är vi vuxna som har glömt. Jag vill berätta så att barn och vuxna blir påminda, och kan få skratta och bli häpna tillsammans”.
De egna berättelserna saknar yttre dramatik, sade hon till Klas Gustafson, författare till Bakom Alfons: Gunilla Bergström inpå livet (Norstedts, 2019):
”Mina böcker är inte roliga, de är inte underhållande på det spännande sättet. Jag är road av det psykologiska finlir som pågår när man är osams med nån, eller har klippt till nån för hårt eller inte har nåra vänner och allting är ensamt och lessamt. Det är så mycket som finns inuti.”
I sin bok skriver Klas Gustafson: ”Alfons Åberg är ett begrepp som flera generationer svenskar helt självklart kan relatera till. Ledarskribenter, politiker och företagsledare kan hänvisa till honom och förvänta sig att bli förstådda. Några av Alfons uttryck har blivit bevingade. På en Stockholmsgata passerar jag en grupp unga byggjobbare och hör en av dem ursäkta sin senfärdighet med att referera direkt till Alfons: Jag ska bara …”.
Teater, tv, film och musik
Den första långfilmen om Alfons Åberg kom 2013, baserad på boken Hokus Pokus, Alfons Åberg! med musik av bland annat Ane Bruhn och Timbuktu. Dessutom är Alfons känd från två älskade tv-serier, en från 80-talet med Björn Gustafsons berättarröst och en senare med Jonas Karlssons röst. Den berömda Alfonsmelodin har tonsatts av Georg Riedel.
Genom åren har Alfons Åberg spelats på ett stort antal scener runt om i världen – musikaler, dockteatrar, pjäser – och det finns flera populära lekmiljöer och utställningar. Och på Alfons Åbergs Kulturhus i Göteborg kan du hälsa på hemma hos Alfons!
Under Alfons Åbergs jubileumsår blir tio av Gunilla Bergströms älskade berättelser Bok-Filmer; ett nytt manér i regi av Tomas Alfredson. Bok-Filmerna har premiär på biografer runt om i Sverige, med Folkets Bio som distributör.
– Jag funderade på vad som skulle hända om jag tog med mig filmfotografen Simon Rudholm och kröp in i en Alfonsbok och filmade av vad vi såg och sedan gjorde en liten film av det hela?
Jag tyckte att berättelsen skulle vara precis så som Gunilla Bergström skapat den, utan att lägga till eller dra ifrån, men att med kamerans hjälp välja detaljer, närbilder och vinklar, säger Tomas Alfredson.
Alfonsböcker jorden runt
Alfons-böckerna har under åren getts ut på nästan 40 olika språk och dialekter. Det har tryckts cirka 10 miljoner Alfons-böcker i hela världen!
Relaterade artiklar