Beskrivning
Känslor! Alla kan vi känna igen oss och alla vet vi - stora som små - hur en liten händelse kan bli till stor dramatik. Glad är andra boken i Lotta Olsson och Emma Adbåges känsloserie - om starka känslor för små barn.
Skrattet studsar upp från magen.
Bästa, bästa, bästa dagen!
Glad utspelar sig i lekparken och skildrar lyckan i att gunga, leka och att vara tillsammans.
Känslan byggs upp, vi kan följa det i textens rytm och ord och i bilder där kroppsspråk, minspel och rörelser är ömsom tydliga, ömsom subtila. Med genial precision, utan ett enda överflödigt ord eller pennstreck, förmedlar Lotta Olssons och Emma AdBåge samspelet mellan barnet och den vuxna.
Glad är en bilderbok att läsa om och om igen och att prata om tillsammans. En blivande klassiker som du inte får missa! Läs också Ledsen.
Sagt om Ledsen:
"... resultatet är genialt. Jag hittar inget annat ord." Ingalill Mosander, Aftonbladet
"Hur kan så mycket klokhet och förståelse rymmas på så få sidor?" Stina Nylén, GP
"... det är ett storslaget crescendo som väller fram över de bleka boksidorna." Margareta Sörenson, Expressen
Detaljer
Hållbarhet
Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.
Läs mer om hållbarhetKlimatpåverkan
Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalité och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.
Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.
Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).
Recensioner
Aftonbladet
”Än mer minimalistisk är Lotta Olsson i den lilla pärlan Glad, där hon rimmar så snortajt om gungor och gungning att hon får Malte Persson att framstå som en lösmynt hippie: ”Mera fart! / Ja, dra! / Ett två tre – OCH JA!”.
AdBåge (igen) har illustrerat, och hon har fått fint fjong på gungställningens utbud av diagonaler och dynamik." Petter Lindgren
Förskolan
”Redan att titta på bokomslaget gör en glad. […] Enkelheten får både bild och text att träda fram på ett fint och unikt sätt.”
Borås Tidning
”Hopp i januari, en bok om att vara Glad.” Lena Kvist väljer de bästa barn- och ungdomsböckerna just nu
Helsingborgs Dagblad
”Duons serie om små barns stora känslor är denna gång smittande levnadsglad.”
BTJ
”Hon låter glädjen bubbla fram i berättelsen, med sin rytmiska, rimmande text som är skriven med lätt hand, det iii-ar och skuttar i magen.
[...] Ledsen och Glad är bilderböcker om starka känslor för små barn och jag hoppas på flera känslouttryck, för precis som i boken stannar glädjen kvar i mig långt efter läsningen. Helhetsbetyg: 5.” Annika Lundeberg
Nyheter
De är nominerade till årets plakettpriser
Nomineringarna till Svensk biblioteksförenings litterära barn- och ungdomspriser har tillkännagivits. Bland de nominerade titlarna finns Alla äter alla av Aron Landahl och En vän till tant Irene av Ellen Svedjeland och Elin Johansson med illustrationer av Emma Adbåge.
Välkänd känsla får äntligen ett namn
Ingen kan som Emma och Lisen Adbåge skildra starka känslostormar, dumma bråk men också känslan i att få landa i en mjuk famn när ilskan lagt sig. Äppelkänslan har de haft i sig sedan barnsben, en slags kombination av saknad och stark kärlek.
I ateljén med: Emma AdBåge
Vi har hälsat på hos en av våra mest älskade och uppmärksammade bilderbokskonstnärer. Sedan debuten 2001 har Emma AdBåge illustrerat en rad böcker, såväl egna som andra författares texter. Hon är flerfaldigt prisbelönt, och har bland annat tilldelats Augustpriset för Gropen (2018). Senast har hon gjort bilderna till Lisen Adbåges bok Äppelkänslan.