bok

Glad

Lotta Olsson

Författare

Emma AdBåge

Illustratör

Beskrivning

2021-05-05
Svenska
0-3

Författare

Lotta Olsson

Illustratör

Emma AdBåge

Lärarhandledning

Kanslobockerna.pdf

Känslor! Alla kan vi känna igen oss och alla vet vi - stora som små - hur en liten händelse kan bli till stor dramatik. Glad är andra boken i Lotta Olsson och Emma Adbåges känsloserie - om starka känslor för små barn.

Skrattet studsar upp från magen.
Bästa, bästa, bästa dagen!


Glad utspelar sig i lekparken och skildrar lyckan i att gunga, leka och att vara tillsammans.

Känslan byggs upp, vi kan följa det i textens rytm och ord och i bilder där kroppsspråk, minspel och rörelser är ömsom tydliga, ömsom subtila. Med genial precision, utan ett enda överflödigt ord eller pennstreck, förmedlar Lotta Olssons och Emma AdBåge samspelet mellan barnet och den vuxna.

Glad är en bilderbok att läsa om och om igen och att prata om tillsammans. En blivande klassiker som du inte får missa! Läs också Ledsen.

Sagt om Ledsen:
"... resultatet är genialt. Jag hittar inget annat ord." Ingalill Mosander, Aftonbladet

"Hur kan så mycket klokhet och förståelse rymmas på så få sidor?" Stina Nylén, GP

"... det är ett storslaget crescendo som väller fram över de bleka boksidorna." Margareta Sörenson, Expressen

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

0-3

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Publiceringsdatum

2021-05-05

Läsordning

0

Produktion

Produktdetaljer

ISBN

9789129732146

Recensioner

Aftonbladet

”Än mer minimalistisk är Lotta Olsson i den lilla pärlan Glad, där hon rimmar så snortajt om gungor och gungning att hon får Malte Persson att framstå som en lösmynt hippie: ”Mera fart! / Ja, dra! / Ett två tre – OCH JA!”.

AdBåge (igen) har illustrerat, och hon har fått fint fjong på gungställningens utbud av diagonaler och dynamik." Petter Lindgren

Förskolan

”Redan att titta på bokomslaget gör en glad. […] Enkelheten får både bild och text att träda fram på ett fint och unikt sätt.”

Borås Tidning

”Hopp i januari, en bok om att vara Glad.” Lena Kvist väljer de bästa barn- och ungdomsböckerna just nu

Helsingborgs Dagblad

”Duons serie om små barns stora känslor är denna gång smittande levnadsglad.”

BTJ

”Hon låter glädjen bubbla fram i berättelsen, med sin rytmiska, rimmande text som är skriven med lätt hand, det iii-ar och skuttar i magen.

[...] Ledsen och Glad är bilderböcker om starka känslor för små barn och jag hoppas på flera känslouttryck, för precis som i boken stannar glädjen kvar i mig långt efter läsningen. Helhetsbetyg: 5.” Annika Lundeberg

 

Arg

Om boken

Stora känslor för små barn – Arg är den fjärde boken i Lotta Olssons och Emma AdBåges känsloserie.
Idag är en perfekt dag för att bygga torn med klossarna. Allt går bra, precis som det ska, kanske blir tornet det högsta någonsin! Men plötsligt hamnar en kloss snett …Dumma torn och dumma klossar!Stampar, sparkar, slår och krossar.Känns som eld som måste ut.Som en drakes sprut.Hur kan man bli så arg när man nyss var så glad?Med genial precision, utan ett enda överflödigt ord eller pennstreck, förmedlar Lotta Olsson och Emma AdBåge hur en till synes liten händelse kan bli till stor dramatik. Arg är en bok som tar de små barnens känslor på största allvar. Perfekt för åldern 2–4 år.Läs också Ledsen, Glad och RäddSagt om Ledsen:” … resultatet är genialt. Jag hittar inget annat ord.” Inga Lill Mosander, Aftonbladet”Hur kan så mycket klokhet och förståelse rymmas på så få sidor?” Stina Nylén, GP”… det är ett storslaget crescendo som väller fram …” Margareta Sörenson, Expressen

Lotta Olsson, Emma AdBåge

Arg

Rädd

Om boken

Stora känslor för små barn - Rädd är tredje boken i Lotta Olssons och Emma AdBåges känsloserie.

När kvällen kommer är det dags att sova, det är så skönt att krypa ner i den mjuka sängen. Men mys förvandlas plötsligt till rys när lampan släcks och det blir mörkt. Vad är det som knakar och låter? Varför blir allt så läskigt när det är mörkt!

Nu är ben och armar spända.
Måste titta. Måste tända.
Ett och två och tre och - klick.
Allting läskigt: stick!

Med genial precision, utan ett enda överflödigt ord eller pennstreck, förmedlar Lotta Olsson och Emma AdBåge hur en liten händelse kan bli till stor dramatik. Rädd är en bok som tar de små barnens känslor på största allvar. Perfekt för åldern 2-4 år.

Läs också Ledsen och Glad.

Sagt om Ledsen:
"... resultatet är genialt. Jag hittar inget annat ord." Ingalill Mosander, Aftonbladet

"Hur kan så mycket klokhet och förståelse rymmas på så få sidor?" Stina Nylén, GP

Lotta Olsson, Emma AdBåge

Rädd

Tro på tomten

Om boken

Det är den första december, första advent. I ett fönster, två trappor upp i det gröna huset på Vidargatan i Stockholm, lyser redan adventsstjärnan. Precis som den lyser i alla andra köksfönster och i husen bredvid och mittemot och i alla hus på alla gator i hela staden. Och i hela Stockholm och i hela landet och i hela världen tänder människorna det första ljuset i sina adventsljusstakar. Tilda också, fast hon får lite hjälp av mamma, trots att hon egentligen kan alldeles själv.

Tända kan hon ju få göra, säger någon och skrattar. Men frågan är ju hur länge det brinner...

Det är något lurt med julen i år. Den tar liksom aldrig fart: det kommer ingen snö, adventsstjärnorna slocknar hela tiden och alla julgranar tappar sina barr så fort de ska bäras hem. När amarylliskrukan för andra gången ligger krossad på golvet hemma hos Tilda förstår hon att det har gått troll i julen bokstavligt talat!

Bakom spegeln i hallen, i den andra världen, bor trollet Skrufs. Och där bor alla de andra väsen som människor runt om i världen har slutat tro på. Också den som är orsak till den misslyckade julen! Skrufs, som är ett godhjärtat troll, är förtvivlad och vänder sig till Tilda för att få hjälp. Men hur ska de tillsammans få alla barn att tro på tomten igen? Och kommer de att hinna rädda julen?

En spännande och härlig julrysare i 24 kapitel som kan läsas varje decemberdag ända fram till julafton. Lotta Olsson kan konsten att hålla spänningen på topp och att överraska läsaren, och Benjamin Chaud har fångat julstämning, vardag och sagoväsen med färgsprakande generositet.

Lotta Olsson, Benjamin Chaud

Tro på tomten

 

Äppelkänslan

Om boken

”Lisen och Emma Adbåge skapar bilderboksmagi av vardagen och igenkänningen blir troligtvis stor hos både barn och vuxna.”
Bibliotekstjänst"Det här är en bilderbok som kommer att bli uppskattad. Av barn för att den hjälper dem att sätta ord på en känsla och av föräldrarna för att den hjälper dem att minnas."Emelie Ljungberg, Östgöta CorrespondentenÄppelkänslan = saknad + stark kärlekDet börjar så bra, en ledig dag med spel, äpplen och kex. Sen blir det kaffe och mys i soffan. Det är underbart att bli kittlad, att bara få vara tillsammans. Men från ingenstans kommer ”läggdags” och plötsligt tar ilskan över, den mysiga lekstunden förvandlas till bråk. Varför blev det så här? Hur kan man bli så arg när man precis haft det så bra?Ingen kan som Emma och Lisen Adbåge skildra starka känslostormar, dumma bråk men också känslan i att få landa i en mjuk famn när ilskan lagt sig.

Lisen Adbåge, Emma AdBåge

Äppelkänslan

Såret

Om boken

På skolgården står ett stort pingisbord. Det finns inga pingisrack så vi springer runt, runt, runt. En dag snubblar jag mitt i springet.
PANG! Rakt på marken låg jag och fattade inte nåt. Jag såg bara himmel och lite jacka.- Lever du!? ropade Sisse.- Jag tror det, viskade jag.Sen hördes en massa fotsteg, för hela skolgården hade sett smällen. Ettorna kom, tvåorna kom, Niklas i fyran kom och några på fritids kom. Alla i kören kom, långa Anna i trean kom, och sen kom halva femman och två från sexan. Alla ville se Såret!Emma AdBåge är en mästare på att fånga livet på en skolgård: lekarna, kompisarna och gruppdynamiken. Såret handlar om att hamna i centrum, att bli synlig och att plötsligt vara den som alla vill prata med. Det är pirrigt och härligt med uppmärksamhet, men vad händer sen, när Såret försvinner? Vem bryr sig om ett litet ärr?Emma AdBåge är en av våra mest älskade barnboksskapare. Hon är flerfaldigt prisbelönad, 2018 fick hon Augustpriset för den hyllade bilderboken Gropen.

Emma AdBåge, Emma AdBåge

Såret

När jag var stor och du var liten

Om boken

- Varför är jag inte med på det där fotot?
- Du fanns inte då.
- Vadå inte fanns?
- Du var inte född då.
- Jamen, nånstans var jag väl?
- Inte vet jag. Du var väl nån annanstans.

Det är bra att vara minst i familjen. Det finns någon att se upp till, någon som kan hjälpa och någon som kan förklara när man inte förstår. Men ibland är det orättvist! Hur rolig är en trehjuling jämfört med en stor, blank cykel? Och varför måste man vänta så länge på att få börja skolan.

Jujja Wieslander, mest känd för sina böcker om Mamma Mu och Kråkan och Emma Adbåge, Augustprisvinnare för sin hyllade Gropen, har tillsammans skapat en bilderbok om två systrar. Om hur det är att alltid vara minst eller störst och hur det skulle vara om man bytte roller. Om storasyster fick gå och lägga sig först och lillasyster vara uppe sent.

När jag var stor och du var liten är en rolig skildring av syskonskapets fördelar och nackdelar, om att känna sig orättvist behandlad, men också om hur underbart det är att få dela vardagen med någon som man älskar.

Jujja Wieslander, Emma AdBåge

När jag var stor och du var liten

Relaterat

Nyheter

Emma AdBåge tilldelas Emilpriset 2024

Smålands Akademi har tillkännagivit årets pristagare. Emilpriset, som delas ut i samarbete med Litteraturnod Vimmerby, går i år till Emma AdBåge.

De är nominerade till årets plakettpriser

Nomineringarna till Svensk biblioteksförenings litterära barn- och ungdomspriser har tillkännagivits. Bland de nominerade titlarna finns Alla äter alla av Aron Landahl och En vän till tant Irene av Ellen Svedjeland och Elin Johansson med illustrationer av Emma Adbåge.

Välkänd känsla får äntligen ett namn

Ingen kan som Emma och Lisen Adbåge skildra starka känslostormar, dumma bråk men också känslan i att få landa i en mjuk famn när ilskan lagt sig. Äppelkänslan har de haft i sig sedan barnsben, en slags kombination av saknad och stark kärlek.

I ateljén med: Emma AdBåge

Vi har hälsat på hos en av våra mest älskade och uppmärksammade bilderbokskonstnärer. Sedan debuten 2001 har Emma AdBåge illustrerat en rad böcker, såväl egna som andra författares texter. Hon är flerfaldigt prisbelönt, och har bland annat tilldelats Augustpriset för Gropen (2018). Senast har hon gjort bilderna till Lisen Adbåges bok Äppelkänslan.

Prisma Litteraturpris till En vän till tant Irene

”Tematiken är klassisk, men En vän till tant Irene skapar något nytt”, skriver juryn i sin motivering.